IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще реагират ли общините срещу агресивната хазартна реклама

Регистърът за хазартна зависимост в НАП помага, но не е панацея за хазартната зависимост, посочи д-р Десислава Безинска-Шеинкова

22:43 | 20.10.23 г.

Министерството на финансите обяви, че подготвя промени срещу агресивната реклама на хазарта, които предвиждат участие и на – на търгове се отдават общински площи за реклама. Според д-р Десислава Безинска-Шеинкова, специалист по хазартни зависимости. трябва добре да се обмисли къде и какви площи да се отдадат на този сегмент. "Каква символика ни дава да видим флага на герба на някоя община и над него друг флаг с реклама на хазарт?", коментира тя в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„В програмата на кандидатите за предстоящите местни избори се говори за училища, изграждане на детски градини и пътна мрежа, но се пропуска много важен факт – все повече хора изпадат в крайно положение, в което проиграват парите си и оставят семействата си в безизходица“, посочи д-р Шеинкова.

Според нея до голяма степен рекламата като един от най-добрите механизми за манипулация в света допринася за това вълната да става все по-голяма. Тя потвърди, че в много европейски правителства се опитват да намаляват агресивната реклама на хазартни игри.

„През 2011 г. ЕС издаде „Зелена книга относно хазарта по интернет на вътрешния пазар“, която представлява обществено обсъждане между всички страни членки, тъй като още тогава се забелязва високият ръст на залаганията и започва да се води дебат за това как да се направи европейска обща директива. В едни държави на ЕС говорим за монопол над хазарта, а в други, както в България – има лицензионен режим“, обясни специалистът начините, с които страните  се опитват да се справят с онлайн хазарта заради бързите темпове, с които той настъпва.

Десислава Безинска-Шеинкова смята, че с възможността хората да се впишат в Регистъра за хазартна зависимост в НАП започват да избуяват все повече незаконни варианти – разиграват се покер и подобни игри от затворени казина на тайни места, хора продават профилите си на други, които са регистрирани в НАП и имат ограничен достъп. „Трябва да се вземе предвид, че Регистърът помага, но не е панацея и ако човек иска да продължи да залага, ще намери начин“, предупреди тя и напомни, че наскоро НАП спря 150 незаконни сайта.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още