IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Василев: Рецесия в Европа ще означава скок за златото и долара

Сигурен актив ли е инвестиционното злато, коментира главният икономист на Tavex

20:07 | 20.10.23 г. 1

Търсенето на инвестиционно злато се повишава на фона на конфликта в Близкия Изток, коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria главният икономист на Tavex  Даниел Василев.. Той посочи, че цената на златото се изстреля с над 100 долара за тройунция за относително кратък период от време и това е тенденция, която наблюдаваме на пазара на физическото инвестиционно злато, включително и в България. 

Експертът прогнозира, че докато в страната ни има комбинация от ниска безработица, икономика, която расте, и висока инфлация, се очаква търсенето на инвестиционно злато да продължи да бъде много високо.

Даниел Василев посочи, че интересът към инвестиционното злато е основно от крайните потребители. Той предположи, че дори страната ни да навлезе в рецесия, ще продължим да виждаме висок интерес към инвестиционното злато, който може да бъде обоснован с реалистичното очакване за комбинацията от рецесия и инфлация.

Експертът потвърди, че по време на геополитически конфликти винаги има засилен интерес към благородния метал и към категорията на сигурните активи. „Поради рисковете конфликтът в Израел да се разрасне, наблюдаваме обезценяване на валутите, първоначално в региона, като в зависимост от обхвата, то може да се разшири и значително. Тези фактори се наслагват към тенденциите през последните години, при които проследихме, че все повече институционални инвеститори, физически лица и кампании търсят повече злато, за да се предпазят от изключително високата инфлация“, обясни Василев.

По думите му като сигурни може да се определят основно благородните метали. „Американските облигации традиционно се разглеждат като „безрисков“ актив, но най-големият враг на облигациите е обезценяването на валутата – или инфлацията, и печатането на повече пари. Тези събития започнаха да намаляват едва през миналата година, а от тогава до сега облигационните пазари се сринаха“, отчете експертът и напомни, че последните емисии на облигации на САЩ регистрираха рекордно слаб интерес от международни институционални инвеститори.

Василев е на мнение, че акциите не са сигурен актив. „Криптовалутите, колкото и да са известни като дигиталното злато, следват близка тенденция с акциите и останалата част от рисковите активи.

Той обърна внимание, че съществуват местни тенденции, които се пораждат от политиката на САЩ и Федералния резерв. „Голяма тежест в доларовия индекс обаче има еврото. При хипотетична рецесия в повече страни в Европа, еврото ще се обезпечи, а доларът ще нарасне значително. Това би могло да се противодейства от политиките на САЩ. „Фед твърди, че ще се бори с инфлацията, но той много бързо ще обърне борбата срещу инфлацията, като стане ясно, че дългът на САЩ натежава изключително много. Това е най-бързият растеж на федералния дълг в историята на страната – само президентът Байдън добави повече дълг, отколкото през първите 150 години американска история“, отчете експертът.

Материалът има информационен характер и не е основание за инвестиционно решение!

Повече можете да видите в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Глупости, при рецесия и злато и суровини отиват надолу. Кеш ис кинг ще е ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още