IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов, или как Дубай се превърна в притегателен център за руското злато

ОАЕ, Китай и Турция формират почти 100% от руския износ на злато след началото на инвазията в Украйна

14:04 | 25.05.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alexander Manzyuk/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Alexander Manzyuk/Anadolu Agency via Getty Images

Обединените арабски емирства се превърнаха в ключов търговски хъб за руското злато, откакто санкциите на Запада заради Украйна прекъснаха по-традиционните маршрути за износ на Москва, показват митническите данни на Русия.

Данните, които съдържат детайли за почти хиляда доставки на злато през годината от началото на инвазията в Украйна, показват, че Персийският залив е внесъл 75,7 тона руско злато на стойност 4,3 млрд. долара – доста над 1,3 тона от 2021 г., предава Ройтерс.

Китай и Турция са следващите най-големи дестинации, внасяйки около 20 тона всяка между 24 февруари 2022 г. и 3 март 2023 г. Заедно с ОАЕ трите страни формират 99,8% от руския износ на злато в митническите данни за този периода.

В дните след началото на конфликта в Украйна много мултинационални банки, логистични доставчици и компании за ценни метали спряха да работят с руско злато, което обикновено се доставяше в Лондон – център за търговия и съхранение на злато.

London Bullion Market Association забрани руските кюлчета, произведени след 7 март 2022 г., а до края на август Великобритания, Европейският съюз, Швейцария, Съединените щати, Канада и Япония забраниха изцяло вноса на руски кюлчета.

Данните за износа обаче показват, че руските производители на злато бързо са намерили нови пазари в държави, които не са наложили санкции на Москва, като ОАЕ, Турция и Китай.

Луис Марешал, експерт по снабдяването със злато в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, казва, че има риск руското злато да бъде претопено и преработено и след това да се върне обратно на пазарите в САЩ и Европа със замаскиран произход.

„Ако руското злато влезе, бъде преработено от местна рафинерия, взето от местна банка или търговец и след това продадено на пазара, тогава имаме риск“, казва той. „Ето защо извършването на надлежна проверка е от ключово значение за крайните купувачи, които желаят да гарантират, че спазват режимите на санкции“.

Комисията за златни кюлчета към правителството на ОАЕ заяви, че държавата работи с ясни и стабилни процеси срещу незаконни стоки, пране на пари и санкционирани лица.

„ОАЕ ще продължат да търгуват открито и честно с международните си партньори в съответствие с всички настоящи международни норми, установени от ООН“, се казва в съобщението.

Процъфтяващ център за злато

Опитвайки се да изолира още повече Русия, Вашингтон предупреди държави, включително ОАЕ и Турция, че могат да загубят достъп до пазарите на Г-7, ако правят бизнес със субекти, които са обект на санкции на САЩ.

Данните, прегледани от Ройтерс, не предполагат, че е имало нарушение на американските санкции от тези страни.

Министерството на финансите на САЩ, чиято Служба за контрол на чуждестранните активи налага санкции, не е отговорило на искания за коментар.

Митническите данни за доставките, предоставени на Ройтерс от търговски доставчик, показват, че между 24 февруари 2022 г. и 3 март тази година са били изнесени 116,3 тона злато, макар че консултантът Metals Focus изчислява, че Русия е произвела 325 тона злато през 2022 г.

Останалото злато, добито в Русия, вероятно или е останало в страната, или е било изнесено чрез сделки, които не са включени в архивите. Ройтерс не е успяла да определи каква част от общия износ на злато на Русия е включена в данните.

По-голямата част от руските доставки на злато за Китай реално са отишли в Хонконг. Министерството на външните работи на Китай заяви, че сътрудничеството им с Русия "трябва да бъде без прекъсване или принуда от трета страна".

Министерството на финансите на Турция не е отговорило на искания за коментар. Руското правителство, митническите власти и централната банка също не са отговорили на молбите за коментар относно износа на злато.

Изместването на руския износ от Лондон не се възприема като голям удар за местния хъб, тъй като той не е зависим от Русия. През 2021 г. например златото от Русия е представлявало 29% от вноса на Лондон, но през 2018 г. то е формирало едва 2%, показват данните за британската търговия.

В същото време ОАЕ отдавна има процъфтяваща златна индустрия. Търговски данни показват, че тя е внасяла около 750 тона чисто злато средно годишно между 2016 и 2021 г. Това означава, че доставките в руските данни биха представлявали само около 10% от нейния внос.

ОАЕ е основен износител на кюлчета и бижута.

Цени с отстъпка

Мениджърът на компания, която доставя големи количества руско злато в ОАЕ, казва пред Ройтерс, че руски компании са продавали кюлчета там с отстъпка от около 1% спрямо глобалните референтни цени, опитвайки се така да стимулират търговията.

Говорейки при условие за анонимност, той допълва, че по-голямата част от златото, което фирмата му доставя до ОАЕ, е предназначено за рафинерии, където ще бъде претопено и преработено.

Ройтерс е помолила четири от най-големите руски златодобивни компании за коментар. Nordgold и Norilsk Nickel са отказали такъв, а Polyus и Polymetal не са отговорили.

В много случаи митническите записи показват само доставчици или търговци, участващи в сделките, а не крайния купувач, който може да бъде рафинерия, бижутер или инвеститор.

Данните показват, че най-големият оператор на руско злато, изнасяно за ОАЕ, е Temis Luxury Middle East – дубайско дъщерно дружество на френската логистична фирма Temis Luxury. То е участвало в доставката на 15,6 тона злато на стойност 863 млн. долара от април 2022 г. до 3 март.

Брока Хоуи, ръководител на отдела за съответствие в Temis Luxury Group, казва, че компанията „спазва напълно законите и разпоредбите на Обединените арабски емирства за спедиторския бизнес“.

Той твърди, че Temis не е купувала руско злато и е приемала транспортни поръчки само от оператори, които не са обект на санкции от САЩ.

Запитано за пратките, френското министерство на финансите заяви, че няма да коментира отделни случаи, но е силно ангажирано с прилагането на санкции.

Европейските санкции обикновено не се прилагат за задгранични дъщерни дружества, така че европейските фирми, чиито дъщерни дружества са участвали в доставки на руско злато до ОАЕ, Турция или Хонконг, не биха нарушили непременно никакви закони, коментира Тан Албайрак, адвокат по санкциите в Reed Smith в Лондон.

Вторият по големина оператор на руски кюлчета в ОАЕ, участващ в пратки за 14,6 тона злато на стойност 820 млн. долара, е логистичната фирма Transguard, част от Emirates Group – компанията, която обхваща от авиолинии до хотели и е собственост на държавния инвестиционен фонд на ОАЕ.

Emirates казва, че не е купувала руско злато, работи в пълно съответствие с приложимите закони и вече е спряла да го транспортира.

„Поради последните регулаторни промени Transguard вече не предоставя логистични услуги, свързани с пратки на злато до или от Русия“, се казва в съобщението.

В Хонконг повечето доставки на руско злато са били обработени от китайска логистична компания Vpower Finance Security Hong Kong. Тя е участвала във вноса на 20,5 тона злато на стойност 1,2 млрд. долара между май 2022 г. и 3 март тази година, показват данните.

Vpower Finance Security не е отговорила на искания за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007, зелкич, пари бол и търговията върви. А за пред който трябва, ще се кима усърдно и ще се обяснява, че се работи в пълно съответствие с приложимите закони. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
sssaaa
преди 10 месеца
Фекален, стига си спасил под всяка статия за Русия. Коментирай си Сашовските статии и стига си злорадствал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
айде и тука с отстъпки ... :))) ... светът бил голям и пари дебнели отвсякъде , ама се въртят на три места извън ЕС и УСАто ... СА , Поднебесната кинкалерия и Индия ... пък и циции , не плащат истинската цена , искат рабат ... интересно колко танкера с петрол е купила Еритрея или колко тона злато е купила могъщата галактическа сила Мозамбик ... ?! ...постни времена идат за любителите дървоеди (приклади на клашници) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още