IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: AI може да се използва, за да се осигури защита на критичната инфраструктура

Трябва да осигурим инвестиции за доизграждане на магистралите за свързаност между Дунав и Егейско море, съветва Георги Кръстев

22:00 | 25.01.24 г.

За подобряването на защитата на критичната инфраструктура у нас е нужно да се използва изкуствен интелект (AI), нов хардуер, свързаност на доставките на енергийните ресурси и обмен на електроенергия в Европейския съюз (ЕС). Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria експертът по сигурността Георги Кръстев.

„Пълноценното ни влизане в шенгенското пространство, по-скоро ще постави нови задачи, от гледна точка на транспортната свързаност, която, както се вижда, вече се ориентира посока коментира север-юг. При магистралите, които имаме да доизградим, трябва да прибавим свързаността от Дунав до Егейско море. В това отношение трябва да се насочват приоритетни инвестиции“, съветва той.

Според Кръстев през тази година предизвикателствата пред глобалната сигурност ще са от военен и геополитически характер и ще продължат да оказват влияние върху икономиките. Сред тях той изброи войната в Украйна, в Близкия изток, нападенията над кораби в Червено море. По думите му трудно може да се говори за решаване на проблемите, „по-скоро ще наблюдаваме моменти на ескалация през годината“.

След частичния приема на България в Шенген експертът съветва страната ни да отстоява позицията си и да се държи като лоялен член на пространството.

Кръстев очаква България да бъде приета и със сухопътните си граници в рамките на година.

„У нас съществува достатъчно ясна законодателна рамка за сигурността, но националната стратегията за сигурност е остаряла и трябва да бъде актуализирана“, коментира той и се надява да се вземат мерки, както в национален мащаб, така и в европейски, по отношение на критичната инфраструктура, особено в условията на война в непосредствена близост до границите на ЕС.

Георги Кръстев се надява, че ще се направи по-активна информационна кампания на обществото преди изборите за Европейски парламент.

Какво трябва да е участието на България в механизмите за европейската сигурност и охраната на външните граници на ЕС?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още