IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще улесни ли НАП транспортните компании при деклариране на стоки с висок фискален риск?

Необходима е интегрираност между различните системи и възприемане на електронните товарителници като официален документ, посочи проф. Христина Николова

20:35 | 11.01.24 г.

Предварителното деклариране на стоки с висок фискален риск изисква документация от страна на доставчиците, изпращащият или получаващият, като голяма част от тази административна тежест пада върху транспортния сектор. В допълнителните разпоредби по отношение на санкциите, в случаи на невярна информация от страна на клиентите, съществува риск от задържане на превозните средства на транспортните компании. За тези неуредици предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg  TV Bulgaria проф. Христина Николова, ръководител Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката" в УНСС.

Тя напомни, че Националната агенция по приходите (НАП) проверява как се спазва данъчното и осигурителното законодателство при предварително деклариране на стоките с висок фискален риск, при които най-често се случват данъчни измами. „Изисква се определяне на времето на изпращане и получаване, което не взима под внимание непредвидените забавяния в транспорта“, коментира проф. Николова. По думите ѝ за транспортните компании също е важно да упражняват контрол върху пратките.

„Виждат се усилия от страна на НАП за улесняване на изискванията, като агенцията е подала изменения в наредбата за обществено обсъждане, чрез които декларирането на датата и часа на получаване да стане доброволно“, обясни Христина Николова. Тя допълни, че биха могли да се направят и други важни промени, свързани с диференцирано третиране, без да се прилага дискриминация на различните икономически агенти – големи транспортни и спедиторски компании, одобрени като икономически оператори съгласно Закона за митниците.

Според нея обаче, наредбата на НАП „малко е избързала във времето“, тъй като е необходима много по-голяма степен на интегрираност между различните системи и възприемане на електронните товарителници като официален документ, за да се проследяват данните.

Какви са възможностите за използване на тол системата за мониторинг на движението на стоки с висок фискален риск? Какви са предизвикателствата при превоза на стоки с висок фискален риск? Ще се договорят ли нови условия за сухопътен Шенген?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg  TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още