IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява обекти в цялата страна заради наредбата за стоки с висок фискален риск

 Министърът на финансите Асен Василев и директорът на НАП отхвърлиха твърдението, че се проверяват само австрийски вериги

14:29 | 10.01.24 г. 2
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Националната агенция за приходите (НАП) проверява различни търговски обекти в столицата и страната, за да установи дали се спазва законът и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск, който влезе в сила от 3 януари. Проверките се осъществяват съвместно с Агенция „Митници“ и БАБХ, съобщиха от приходната агенция.

Съобщението опровергава появили се по-рано днес в медиите твърдения, че проверките са насочени към австрийска верига магазини за хранителни стоки и австрийска верига бензиностации. 

Преди ден председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев призова за бойкот на австрийски инициативи – да не се купуват стоки от магазини и бензиностанции на територията на България заради решението на Виена да допусне страната ни в Шенген по море и въздух, но не и по сухопътните граници.

Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране“, заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

„Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 600-700 фирми в страната. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има“, каза пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

„Във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки за събираемост от 1 януари на българския пазар има засилено присъствие във всички хранителни магазини и в други обекти, в които има стоки с висок фискален риск", каза Василев.

От началото на годината до 9 януари електронната система на НАП е издала близо 5200 уникални номера на превозвачи за превоз на стоки с висок фискален риск. След направен анализ на декларираните данни, НАП поетапно проверява различни търговски обекти – големи хранителни вериги, бензиностанции и други на територията на цялата страна, съобщиха от Агенцията.

Фискалните инспектори следят продажбата на стоки с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и други във връзка с прилагането на задължителното предварително деклариране, което е в сила от 3 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 месеца
ид,иотшина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 месеца
Тази наредба е един връх на фискалната ***.отщ.ина в България.За мене остава пълна загадка какво точно очакват да постигнат с тази щуротия освен да убият хиляди по-дребни търговци и предприятия.Аз лично съм изключително доволен, че се отървах от производствения бизнес в който бях замесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още