IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Тол системата е направена да събира глоби, а не такси

Превозвачите ще протестират при липса на политика за тол системата, посочи Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България

21:25 | 29.06.23 г. 1

Министерството на регионалното развитие и благоустройството абсолютно неглижира предложенията на Камарата на автомобилните превозвачи и никой няма желание да проумее, че тол системата не работи правилно. Провежда се политика на геноцид към българския превозвач по отношение на тол системата и няма желание за приемане на нито един разумен довод. Ако в рамките на 30 дни не бъдат предприети мерки по отношение на глобите и обхвата на тол системата, превозвачите ще излязат на протест. За това предупреди в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Според него тол системата е най-справедливият начин за събиране на пътни такси за поддръжка и изграждане на нови пътища, но проблемът в нашата е техническата готовност и „множеството грешки и нарушения“, с които е създадена и се развива. „В момента имаме модерна нова система, която е направена не да събира такси, а да събира глоби. По наши сметки глобите, които се очаква да се върнат от превозвачите заради някакви дребни нарушения, надвишават събраната тол такса“, пресметна Димитров.

Той подчерта, че България е единствената държава в Европа, а може би и в света, в която за цялата второкласна пътна мрежа има тол такса. „Другите две държави са Словения и Белгия, в които само за две-три отсечки от второкласната пътна мрежа има тол такса, посочи представителят на Камарата на автомобилните превозвачи в България. – А тук в момента говорим за вкарване и на трети клас пътища, това е нещо нечувано.”

По думите на Димитров вместо да се обхване транзитният трафик, той се пропуска и така се създава напрежение вътре в страната. От името на Камарата на автомобилните превозвачи в България той настоява цялото управление на тол системата да бъде прехвърлено в Министерството на транспорта, където да се определи политиката за развитието на тол системата през следващите 5-10 години.

Ще се преориентира ли тол системата у нас да събира такси от транзитния трафик? Как се отрази на българския потребител вкарването на второкласната пътна мрежа в тол системата? Как ще се развие казусът с тол таксите? Защо превозвачите искат отлагане на увеличението на тол таксите от 1 юли? Къде се пренасочиха маршрутите на товарните превози заради войната в Украйна? Какви са предизвикателствата в сферата на транспорта и защо страната ни изостава с вноса на кадри в сравнение със съседните държави може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 10 месеца
Старата песен на нов глас - АПИ иска да глобява, ама не да хвърля усилия да си събира глобите, а да ходиш на тях да им се молиш да си платиш. И те да те удавят в бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още