IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправена ли е българската политика пред лидерска криза

По време на преговорите партньорите изглеждаха като двама сърдити тийнейджъри, коментира Христо Господинов, преподавател по политически науки

18:16 | 27.03.24 г.

Избирателите ще покажат дали има лидерска криза у нас, но ситуацията ще служи за урок на политическите партии и формации, които трябва да разберат, че преговорите изискват отстъпчивост и воля, а не говорене, което нагнетява напрежение. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Христо Господинов, преподавател по политически науки.

„Противоречията във властта вредят и на бизнес средата у нас, тъй като се създава усещане, че България е страна с много проблеми за решаване, а управляващите не показват воля за решението им с преговорни умения“, предупреди той.

Според него несъстоялата се ротация изпраща лош сигнал на партньорите на България, тъй като липсата на стабилно правителство оказва влияние и на Европейския съюз, не само на страната. Господинов е на мнение, че липсата на коалиционна култура представя България като нестабилен партньор, който се е устремил към еврозоната и Шенген.

„Партньорите във властта по време на преговорите се държаха като тийнейджъри, които се сърдят един на друг. Културата на преговори и на говорене трябва да е съвсем различно ниво, а именно трябва да се говори реално за политики, промени и за хоризонт, в който това коалиционно правителство би действало. Едва след това идва всичко останало. Наблюдавайки преговорите между двете формации се създава впечатлението, че това не са преговори за дадени политики или реформи, а по-скоро разпределяне на постове“, е оценката на Христо Господинов.

По думите му всяка преговорна сесия трябваше да е последвана от изявление пред медиите, за да се обясни какво е договорено. Той смята, че липсата на комуникация между министрите е съпътствала деветте месеца на управление на премиера Николай Денков.

Какви са последиците от несъстоялата се ротация и политическите битки в България?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още