IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Шаламанов: Първата външнополитическа стратегия на България отваря пътя на иновативните индустрии

Външната политика излиза извън разбирането за традиционната дипломация или система за национална сигурност, посочи директорът от Атлантическия клуб в България

22:49 | 09.04.24 г.

Използвайки инвестициите и ресурсите на държавата, външната политика трябва да подпомага иновативни български индустрии и компании, както и развитието на институти. Този коментар в контекста на създаването на първата външнополитическа стратегия на България направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България,.

Според него ще се наложат сериозни промени в дипломатическите служби, които да свържат българския бизнес с интереси в чужбина.

„Първата външнополитическа стратегия на България добавя много нови теми към външната политика на страната, която до момента е била част от политиката за национална сигурност. Стратегията, която беше представена в началото на седмицата, излиза извън разбирането за традиционната дипломация или система за национална сигурност“, смята Шаламанов.

По думите му стратегията внася „нещо истински ново“. И изброи темите, свързани с икономическата сигурност, иновациите, подкрепата на българските общности в чужбина, както и въпроси, които засягат културната и дигиталната дипломация, стратегическата комуникация, които не са стояли на вниманието с такъв фокус във външната политика.

„Новите области са в подкрепа на икономическите интереси на България, превръщането на страната в иновационен лидер в Югоизточна Европа, по-развити връзки в българските общности в Африка, Северна и Южна Америка“, добави Велизар Шаламанов.

Той подчерта, че традиционните приоритети на България да работи активно в ЕС и НАТО, които гарантират нашата сигурност, добросъседство на Балканите и Черноморския регион, могат да намерят изход от конфронтацията, създадена от агресията на Русия в Украйна.  

Имат ли роля младите българи във външната политика на България? Има ли нужда от реформа на ООН? Как България може да участва в спечелването на Глобалния юг може да разберете, ако гледате видео материала Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още