IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият български пазар насочва новите предприемачи зад граница

Навлизането на иновациите в България вече е забавено заради политическата нестабилност, коментира председателят на надзорния съвет на София Тех Парк

23:07 | 11.04.24 г.

Заради малкия си размер българският пазар не може да осигури устойчиво развитие на една глобална компания, така че новите предприемачи в България успешно създават продукти и услуги, насочени към световните пазари. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Петър Статев, председател на надзорния съвет на София Тех Парк.

Той обясни, че новата вълна от иновации, която залива света, има възможност за пробиви там, където няма влияние на локалната ситуация, като за България това се отнася до забавянето на средствата по публичните харчове.

„Има добри примери за български компании, които навлизат в модерния свят на големите данни, изкуствения интелект, на обработката на информация посредством инструментариума на изкуствения интелект и машинното обучение. Този клас компании много бързо могат да излязат на световните пазари", отбеляза Статев.

Според него при цифровата трансформация най-важни са хората. Статев посочи, че в някои сектори у нас, като финтех и банковия сектор тя е напреднала много, но се забавя в производствените предприятия, които не са част от големи международни вериги. „В България голяма част от производствените предприятия се появиха благодарение на чуждестранни инвеститори и процесът се управлява от централите в чужбина по предсказуем начин. Предизвикателството е за българските компании, при които има подизпълнители, и именно там е битката за бързото навлизане на съвременния инструментариум“, посочи председателят на София Тех Парк.

По думите му цифровата трансформация е промяна не са само за технологии, а за хората, на които трябва да се създадат възможности за развитие.  

Петър Статев обърна внимание, че заради политическата нестабилност и очакваните предсрочни избори, програмите и проектите в сферата на иновациите у нас вече са забавени. „Геополитическата ситуация допълнително намалява инвестиционните усилия, забавят се конкурсите по оперативни програми и усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост на България, отчете той. – Вземете един от конкурсите за цифровите иновационни хъбове – инструментариум, който беше създаден в Европа преди десетина години, за да преодолее недостатъците от всичко научено, например от програмите за подпомагане на клъстери. Клъстерите в България не се случиха по начина, по който се случиха в развитите икономики и това е пропуск.“

Статев обясни, че програмата за развитие на цифровите иновационни хъбове закъснява с почти четири години – целта на тази програма е да способства за цифровата трансформация на предприятията. „Това е сложен процес и от правилното му извършване зависи дали средствата ще отидат на вятъра или наистина ще създадат конкурентоспособност за предприятията. Много се надявам идващите избори да позволят създаването на устойчива политическа ситуация и да се отпушат всички забавени до момента инструментариуми за подпомагане на развитие на икономиката“, подчерта Статев.

Той е на мнение, че правилно използвани като средство, а не самоцел, новите технологии могат да ускорят въвеждането на нови методи в образованието и бизнеса. „Нациите, които бързо се ориентират за възможностите на новите технологии и ги въведат, имат шанс в новата битка за пазари“, прогнозира Статев.

Как се променя бизнес средата в България? Какви инициативи трябва да променят регионалния дисбаланс в страната ни? Как дигитализацията може да ускори българската икономика? Как се привбичат инвеститори в София Тех Парк? На какъв етап е усъвършенстването на петаскейл суперкомпютъра Discoverer, може да разберете, ако гледате  видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още