IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Шарков: 15 учебни програми с разработки допълват знанията на учениците в извънкласни занимания

Къде е мястото на иновациите в българската образователна система, коментира изпълнителният директор на "Буки.бг" и на "Училищна Телерик Академия"

22:23 | 05.04.24 г.

15 учебни програми, които допълват традиционни предмети като "Компютърно моделиране и ИТ", и нови предмети като киберсигурност и ускорено учене, са достъпни чрез платформата Буки.bg, разработена от "Училищна Телерик Академия". Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на "Буки.бг" и "Училищна Телерик Академия" Петър Шарков.

"Програмите могат лесно да бъдат въведени като извънкласни занимания, нови или допълващи предмети. Качественото учебно съдържание е изключително важно, за да отговаря на нуждите и интересите на ученици и учители, коментира той. – Амбицията ни е през следващите години да качваме и други програми, които ще са интересни и полезни за ученици и учители.“

Шарков добави, че за следващата учебна година е възможно да се появи и програма за изкуствен интелект.

„Заинтересованите училища да използват програмите през следващата учебна година могат да кандидатстват за достъп на платформата Буки.bg до 26 април. Освен учебни материали, на платформата има и ръководства и методология за учителите, които да ги улеснят в използването на програмите“, посочи Петър Шарков.

Той се надява, че с програмите ще се повишат уменията на преподавателите и ще се отрази на учениците. „Учителите са много добри и знаят какво да правят, когато работят с децата. Това от което имат нужда е готови разработки, защото в повечето случаи нямат физическото време да направят нови материали и теми“, обясни експертът.

По думите му, ученици от по-горни класове или граждани, които имат интерес, също биха могли да се възползват от подготвените програми и да преподават, ако заниманията се провеждат като част от извънкласни занимания. „Има случаи на ученици, които са се обучавали в  "Училищна Телерик Академия", и са ставали преподаватели в школите“, даде пример той.

От какви инвестиции има нужда качественото образование? Как се обучават учениците, които имат интерес да преподават? Как се финансират безплатните абонаменти на платформата Буки.bg, разработени от "Училищна Телерик Академия"?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още