IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Шистовият газ е евтин, но рисков

Енергетиката беше във фокуса на дискусията между правителството и неправителствените организации

21:20 | 17.01.14 г. 21
Орешарски: Шистовият газ е евтин, но рисков

Енергетиката беше във фокуса на дискусията между правителството и неправителствените организации. По време на срещата премиерът Пламен Орешарски заяви категорично, че мораториумът върху шистовият газ остава, защото газът е евтин, но рисков.

Коментарът беше направен и по повод тиражираните информации, че България е гласувала „за” отмяната на задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по време на заседание на комисия в Европейския съвет.

По-късно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отхвърли тези твърдения.

По проекта за нов, седми блок на АЕЦ "Козлодуй" министър-председателят уточни, че в момента с американската компания Westinghouse текат преговори, за предварително проучване по проекта, но все още нищо не е договорено и те не обвързват България.

Относно съдбата на АЕЦ „Белене” Орешарски отказа коментар заради арбитражното дело.

България е изпълнила формалните критерии, но не сме се доближили до икономическото развитие на страните-членки на еврозоната, коментира още премиерът по повод членството на страната ни в еврозоната.

Още за срещата на премиера Пламен Орешарски с неправителствените организации можете да научите от репортажа на телевизия Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
В твой интерес е да не знаеш и ти и другите. Поради слабостта и продажността на държавата няма да се възползваш от позитивите, и ще обереш много негативи. Абсолютно нездравословно знание! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Може би да, може би-не. Кой знае?Затова, трябва да се провери. Ето, Израел откри огромни запаси от газ /вярно, не ги питах, точно шистов или "конвенционален", а ние? Пак на опашката на света. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
val/she
преди 10 години
А има ли, изобщо, газоносни шисти на наша територия? .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Един сондаж с един проникващ отвор има вътрешна повърхнина Х м2. И стига само от т. А до т.Б.В същия отвор, едновременно, може да работят няколко сонди, прониквайки в много по-широки подземни територии и хоризонти едновременно, придобивайки обща повърхност Х+Y+Z+W++++ според броя на разклоненията, при което, без да се слагат нови платформи, без да се губи време отново и отново и отново и отново да се стига на дълбочини, съответни на хоризонтите, и каналите може да придобият подобно на червееви дупки, почти във всяка посока......Само дето, кухото си е кухо. Ето, нов способ за оценка на интелекта на отсрещната страна: Не според отговорите на твоите въпроси, а според задаваните от нея въпроси.Ако щете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
Или преведено: Инсайдерите бият тревога насред треската за газ - http://***.nytimes.com/2011/06/26/us/26gas.html?pagewanted=3&_r=2&ref=general&src=me&От друга страна, в неофициални разговори, много от вътрешните в индустрията са скептичи, дори цинични, относно оценката и(на индустрията). "Боклучава работа", пишат чиновниците от Schlumberger за работата на сонджите, според регулатора, "но операторът ще врътне далавера наблягайки на 'потенциала' и ще направи известни пари."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
"А по отношение на шистовия газ - аз съм против добива му със сегашните технологии, които никой не ме убеди, че са 100% безопасни. По същия начин стоят нещата с вноса на ГМО продукти от САЩ, ако се подпише споразумението на свободна търговия, европейският пазар ще бъде залят от отровите на Щатите."Трудна работа. С ТЕЗИ, сегашни технологии, нещата стоят така.Виж, ако се престрашат да развият технологията на мултиплексираното сондиране, която им предлагам от години, нещата ще бъдат на категорично друго ниво на безапасност, икономическа изгода, скорост и качество на проучвателните работи но, не желаят, и това е. А и тъпотията има дълбоки финансови корени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Няма нужда да ме убеждаваш, но вече и аз се хващам, че не се замислям като чуя - "евтин", хем съм чел това-онова. :)Insiders Sound an Alarm Amid a Natural Gas Rush - http://***.nytimes.com/2011/06/26/us/26gas.html?pagewanted=3&_r=2&ref=general&src=me&Still, in private exchanges, many industry insiders are skeptical, even cynical, about the industrys pronouncements.Looks like crap, the Schlumberger official wrote about the wells performance, according to the regulator, but operator will flip it based on potential and make some money on it.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Ето колко е евтин:http://***.focus-news.net/news/2014/01/17/1872220/holandiya-mozhe-da-sakrati-dobiva-si-na-priroden-gaz-zaradi-neprekasnati-trusove.htmlА това е конвенционален добив, за който никой не говори, че е опасен! Какво ще стане, когато започнат да ръчкат за шистов около къщите ни, защото в Европа не е лесно да хвърлиш празно шише от самолет и да не уцелиш покрив на къща... То до година-две и в Щатите някъде ще изреват на умряло! Като започнат делата за обезщетения, ще видят колко е евтин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Така е. :)) Както е казал Гьобелс за лъжата - вече ни я внушиха като истина. Сега остава да ни убедят, че понеже сме бедни остава да се възползваме от промоцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Чакайте бре! Колко евтин? Някой някъде видя ли евтин шистов газ в Европа и колко евтин?Нали Полша щеше да стане европейският Оренбург, щеше да удави Газпром в собствената му стока?! хахаха!Мотаха се американци и италианци там, ръчкаха със сондите, плашиха руснаците, биха тъпана до небето и лани си биха камшика с некакви мъгляви обяснения. Злите езици обаче говорят, че изобщи не излизали сметките нещо... Колко евтин е даже не-шистовият, а конвенционален газ на Мелроуз, дето го вадят ТУК, в България?!!!Легендите за евтин шистов газ идват от Щатите, ама там и сега един литър бензин, докаран от същото място, от където и за Германия, струва наполовина, та полека с ракията! Евтин бил шистовият газ! Я моля ви се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още