IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Гунев: От еврофондовете зависи икономическата сигурност на страната

Малко е вероятно да се постигне консенсус на предстоящия КСНС, твърди анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията

09:22 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Филип Гунев: От еврофондовете зависи икономическата сигурност на страната

Успешното договаряне и усвояване на парите от Европейския съюз (ЕС) е важно не само за икономиката на България, но и за националната сигурност. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Филип Гунев.

Той поясни, че еврофондовете играят голяма роля за икономическата сигурност на страната и от тази гледна точка е съвсем логично президентът Росен Плевнелиев да свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) именно по тази тема.

„Договарянето на европарите се извършваше от три правителства, а след това усвояването и управлението на тези средства е задача за поне още няколко кабинета. Ето защо е нужен консенсус за изпълнението на заложените приоритети. Нормално е държавният глава да влезе в ролята на обединител при разединението, на което сме свидетели в момента“, обясни Гунев. 

Той добави, че докато Плевнелиев е бил министър на регионалното развитие, е бил единственият, който е показал, че мисли за стратегическото развитие.

„Проблемът е, че вероятно президентът няма да постигне много с това и едва ли ще се стигне до консенсус. Това правителство, както и предишното, не успя да покаже визия за дългосрочни и ефективни промени. Отново сме свидетели на тотална липса на дългосрочно планиране, не се търси устойчивост и няма нагласа за следване на общи политики“, каза още Филип Гунев.

Вижте целия разговор във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още