IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qantas съкращава 5 хиляди служители

Австралийският авиопревозвач се опитва да спести разходи от 1,8 млрд. долара

17:18 | 27.02.14 г.
Qantas съкращава 5 хиляди служители

Изпитващият остри финансови проблеми авиопревозвач Qantas обяви програма за съкращаването на 5 хил. свои служители. Тази стъпка е част от усилията на австралийската авиокомпания да спести разходи от 1,8 млрд. долара през следващите 3 години.


Решението беше мотивирано с поредната лоша новина за финансовото състояние на авиопревозвача, който записа загуби преди облагането с данъци в размер на 252 млн. австралийски долара за полугодието, приключило в края на декември. Прогнозите са, че за първата половина на 2014 цифрата ще достигне 272 млн. австралийски долара. 

От компанията, която планира и да намали броя на самолетите си с около 50, заявиха, че причина за трудностите е голямата конкуренция, както на вътрешния пазар, така и на международния. Затова в продължение на месеци Quantas се опитва да убеди австралийското правителство да й окаже финансова помощ, както и да бъде променено изискването чуждестранни инвеститори да имат право да притежават най-много 49% от компанията.

Moody's и Standard & Poor's вече понижиха кредитния рейтинг на компанията до нива под инвестиционната скала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още