IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разполага 2 хил. военни в новата военновъздушна база в Сирия

Силите ще включват екипажите на изтребителите, инженери и войски за осигуряване на съоръжението в пристанищния град Латакия

12:32 | 22.09.15 г. 33
<p>
	Военното участие на Русия би могло да доведе до ескалация на кървавата гражданска война в страната и рискови инциденти, според FT.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Военното участие на Русия би могло да доведе до ескалация на кървавата гражданска война в страната и рискови инциденти, според FT. Снимка: архив, Ройтерс

Русия ще разположи 2 хил. военнослужещи в новата военновъздушна база в близост до сирийския пристанищен град Латакия, съобщава съветник по политиката за Сирия в Москва, цитиран от FT.

Това е още един сигнал за мащаба на присъствието на Руската федерация  в разкъсваната от война близкоизточна страна, отбелязва изданието.

Силите ще включват екипажите на изтребителите, инженери и войски за осигуряване на съоръжението, казва друг информиран източник на изданието.

Източниците обаче отказват да потвърдят дали Москва ще изпрати в Сирия ракети земя-въздух и изтребители, както твърди Вашингтон.

Малко вероятно е коментарите да успокоят опасенията на водената от САЩ коалиция, която осъществява въздушни удари срещу радикалната организация “Ислямска държава” на територията на Ирак и Сирия. Военното участие на Русия би могло да доведе до ескалация на кървавата гражданска война в страната и рискови инциденти между руските сили и силите на коалицията.

Представител на Русия отхвърли като "неискрени" коментарите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, присъствието на руски военни в Сирия повдига сериозни въпроси.

Съобщенията за засилването на военното присъствие на Русия в близкоизточната страна биха могли допълнително да усложнят баланса на силите там. Това накара премиерът на Израел Бенямин Нетаняху да пътува до Москва за среща с руския президент Владимир Путин в понеделник. След срещата израелските медии съобщиха, че двамата са се договорили за механизъм, който да координира военните действия на двете страни в Сирия, за да се предотвратят инциденти.

Още по темата вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
бая под половината е контролирана от Асад, ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
Хаоса там бе желан и като част от много по мащабен план включващ и Европа. Развитието му наблюдаваме около нас. Няма как само млади мъже да бягат и откъде по дяволите имат толкова много пари за този преход? Та там каква работа от години вече могат да имат за да спестят? И ако да са имали спестявания то за толкова време биха свършили защото нещата по време на конфликт са в пъти по скъпи. Освен да са живяли на фотосинтеза!??? Изобщо , загубена кауза е да опитваш да вкарваш в рамките на нормалността и справедливостта ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА на любимците си. Те са толкова брутални и МАЩАБНИ, че дори да владеят болшинството от медиите по света и такива като теб просто няма как да бъдат скрити. А и те за разлика от теб не го и крият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
Между другото те РУСНАЦИТЕ, първи предложиха да сменят Асад но тогава САЩ и компания ОТКАЗАХА! Отказаха защото искаха хаоса на всяка цена. Каквото и да беше предложението от страна на Русия ЩЯХА ДА ОТКАЖАТ. Ала бала демокрация! Ресурсите и територията са им нужни! Асад или Ахмед , Мохамед или който и да е не ги интересува особенно стига да им даде права да грабят.....както е у нас между другото. Важно е техни хора да са във властта! От къде мислиш имат сателитни снимки и такава логистика изобщо някакви неграмотни талибани? Само благодарение на външната подкрепа имат успехи над сирийската армия. Сега с намесата на Русия и сирийската армия ще получи логистична подкрепа равна на тази на ИД. Ето това притеснява САЩ. Притеснява ги защото при равна логистична и техническа подкрепа бойния дух на сирийската армия която воюва за собствената си страна и законноозбраният си президент ще изиграе решаваща роля и талибаните ще почнат да губят бързо. Няма да има нужда от пряка намеса на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 17
STRAHO
преди 8 години
"... Няма сила която да задържи Асад и кастата му на власт."=== Няма да. Ако народа на Сирия не го иска. Проблема на САЩ е, че не успяха да настроят мнозинството от сирийците срещу него. Поради тази причина изградиха ИД в която болшинството войници са ЧУЖДЕНЦИ /не сирийци/! Ако беше така както го описваш, нямаше да има нужда от чужди елементи . Както в Либия например. Те разчитаха, че ще стане като в другите аребски държави но сметките им излязоха криви. Сирийците в голямото си мнозинство подкрепят президента си. Русич не е зад личността на Асад а зад законно избрания президент. Между другото те РУСНАЦИТЕ, първи предложиха да сменят Асад но тогава САЩ и компания ОТКАЗАХА! Русия има принципна позиция както в Украйна , така и в Сирия. Застават зад ЗАКОННОСТТА! САЩ зад преврати против волата на народите и единственно за своя изгода. При демокрацията тези неща се решават на избори описани в конституциите на страните. Асад е избран така както беше и Янукович. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 12
comet
преди 8 години
САЩ бяха първите които се намесиха, се намесват и ще се намесват до окончателната им победа над този бивш спокоен арабски оазис и превръщането му в пореден Ирак и Либия. Но го правят по американски и явно (от постинг 5) не на всички им е писано да го проумеят. Руснаците просто си защитават интересите доколкото могат, но отстъпват въпреки че по-бавно в последните дестина години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 46
Стоян Петров
преди 8 години
Населението на Сирия е 16% алевити, 8-10% християни, около 9% кюрди,арменци и останалите сунити. Цялата власт(политическа и икономическа) е в ръцете на алевитите. Ако си сунит, не може да станеш даже и чиновник. Няма сила която да задържи Асад и кастата му на власт. Щом Русия желае да се провали, нека да заповяда в пясъците. Правилното решение според мен е разделянето на страната. Затова и САЩ не се намесиха до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 19
comet
преди 8 години
Борбата сега е кой какво парче от Сирия ще получи! Ислямска държава бе създадена от САЩ за да отслаби и унищожи Сирия, което щеше да се случи ако Русия не беше подкрепила Асад, който макар и отслабен днес контролира половината от страната си. Днес вече и западните медии заеха позиции срещу ISIS, значи това зло ще бъде победено (т.е. тенденцията е ISIS да се разпадне). Видно сега на САЩ играта е да получат влияние в Сирия и региона като направят свой съюзник кюрдите, които (подкрепени от въздушни удари на САЩ срещу ISIS след началото на годината) печелят убедително територии срещу ISIS в Ирак и Сирия. Внимание тук, кюрдите отдавна се борят за независим Кюрдистан (което преди 20г правеше Ирак, Сирия и Турция съюзници), но днес може да е първо още по-опасен вътрешен конфликт на Сирия, а после и външен с Турция, че и Ирак. Емигрантската афера пък цели: отслабване на Европа за по-бързото й американизиране; намаляване на парата натрупана в Близкия изток, до голяма степен и възнаграждаване на вече бившите войни или сиптазизанти на ISIS, които ще бъдат троянския кон на САЩ срещу европейците както и в по-далечен план срещу режима на Асад в Сирия (до окончателното американизиране след време на цяла Сирия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Скийш ко става, на втория ден сателитни снимки в Сирия. А ний още чакаме подобни снимки от Украина, *** там сигурно сателита им не е стигнал още :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 14
dakl
преди 8 години
На този етап всичко това е тотална дезинформация. Единствено потвърдена е сделката която Москва подписа с Израел за доставка директно в Сирия на бизпилотни самолети на сума 300 милиона долара! Но след информационната война която нашите западни "приятели" започнаха срещу Русия с повод Украйна , всичко вече е възможно и с нищо не бих ме могли да бъдем изненадани, даже и с това че в подрепа на Москва са пристигнали извънземни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
Военното участие на Русия би могло да доведе до ескалация на кървавата гражданска война в страната и рискови инциденти, според FT.-------------------------------------------------------------------------------------------------мне просто ше изтрепа такива *** като FT и нема да се стига повече до там, че кат гледам на снимката кво повече да ескалира, то си *** майката тея Американски долни *** кво са напрайли ..... ей са ше наместят всичкото западен гад където е там, вече има няколко бастардисани талибана ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още