IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Рецесията ще сложи спирачки на инфлацията

Азербайджанският газ не е чак толкова по-евтин, коментира алтернативата на руските доставки Виктор Йоцов

13:55 | 13.07.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/ Bloomberg L. P.</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/ Bloomberg L. P.

Трябва да се знае, че ще има рецесия и намалено потребление; рецесията ще сложи край на инфлацията в България и глобално. Тази прогноза пред Bulgaria ON AIR направи икономистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов.

По думите му рецесия ще има и тя ще сложи спирачки на инфлацията както за България, така и на световно ниво.

„Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, огромните задължения, дългът, който беше натрупан, паричната политика с много ниски лихвени проценти – всичко това натрупа излишна ликвидна маса“, посочи той.

По думите му дълго време е задържана инфлацията да не избухне, но заради войната в Украйна тя се ускорява световно. Той е категоричен, че до голяма степен инфлацията в България е привнесена.

„С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни", посочи Йоцов и добави, че трябва да се помага с конкретна политика на хората, които имат най-голяма нужда.

Икономистът напомни, че горивото поскъпна, преди да влезе „несправедливата мярка за 25 стотинки“. „Инфлацията е изяла увеличението на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите ненужно плашат хората с приказки, че ако не се състави правителство, едва ли не ще дойде краят на света. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", коментира доц. Йоцов.

Що се отнася до Националния план за възстановяване и устойчивост, той напомни, че есента страната ни очаква да получи авансова сума от 2,5 млрд. лева, но в комисии са минали само 7-8 закона, а останалите се подготвят. „По време на служебното правителство нищо не пречи на администрацията да работи и да подготви тези закони, които да влязат с новия парламент", съветва ученият

Йоцов заяви, че няма да се изненада, ако в края на годината се наложи да бъде направена поредна актуализация на бюджета.

Според него увеличението от 32% в цената на газа е сериозно. Икономистът напомни, че договорът с „Газпром" изтича в края на годината и съветва плащането да се обсъди и да се вземе мнението на работодателите. „Залъгват ни с цените и редовните доставки на втечнения газ. Азербайджанският газ не е чак толкова по-евтин", заяви Йоцов и допълни, че в следващ етап може да е много по-скъп.

Как се управляват кризите и какви са рисковете пред българската икономика? Може ли да се осигурят редовни доставки и технически страната ни да работи без руски петрол? Откъде ще дойдат проблемите с парното и топлата вода в София? Защо не трябва да има таван на цените? В какво е по-добра програма с ваучери или купони?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
"По думите му рецесия ще има и тя ще сложи спирачки на инфлацията както за България, така и на световно ниво." - ТОВА ТВЪРДЕНИЕ ИЗОБЩО НЕ Е СИГУРНО И НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни", посочи Йоцов" ДОБРЕ, ЧЕ СА МЕРКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЧЕ С ТЯХ И БЕЗ ТЯХ ИНФЛАЦИЯТА ПАК ЩЕШЕ ДА Е ВИСОКА ТАКА, ЧЕ ПО-ДОБРЕ С ТЯХ (МЕРКИТЕ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още