IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява обменни бюра за непозволени валутни курсове

Повод за засиления контрол са зачестили сигнали от граждани за сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове

13:09 | 30.06.14 г. 1
НАП проверява обменни бюра за непозволени валутни курсове

Екипи на Националната агенция по приходите (НАП) започват масови проверки на обменни бюра и финансови къщи, които извършват обмяна на валута. Проверките ще обхванат всички населени места, включително Черноморското крайбрежие, съобщиха от приходната агенция.

Поводите за засиления контрол са навлизането в активния летен сезон и сигнали от граждани за сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове.

Данъчните припомнят, че по действащата нормативна уредба обменните бюра могат да търгуват валута по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка за деня.

Това изискване беше разписано в наредбата за дейността на обменните бюра през 2012 г. Целта беше да се пресекат некоректните практики на много бюра, които печелеха от големи разлики между техните курсове и централните на БНБ.

От НАП припомнят, че за всяка сделка по обмяна на валута трябва да се издава документ. Сигнали за нарушения при обмяната на валута могат да се подават по телефона до Агенцията по приходите или чрез електронна поща infocenter@nra.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Graf
преди 9 години
Правилна реакция, а опитът да се лумбурне и борда носи само загуба за "инвеститорите" във валута.Чудя се само, защо в акцията са само НАП.В конкретната ситуация, заедно с НАП трябва да вървят полицай, цивилен дансаджия, прокурор и съдия. Заедно със служебен защитник. И разпитите да почват на асфалта, без да се свалят белезниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още