IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още не са отстранени забележките от Брюксел към програма „Рибарство“

60% от индивидуалните квоти за калкан трябва да бъдат усвоени до 15 април, съобщи директорът на ИАРА

11:54 | 06.04.15 г.
Още не са отстранени забележките от Брюксел към програма „Рибарство“

Експертите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) още не са готови с окончателния вариант на програма „Рибарство“. Това става ясно от интервю на директора на Агенцията Янчо Янев за агенция „Черно море“.

Запитан кога ще имаме одобрена нова оперативна програма за сектора за периода 2014 - 2020 г., той отговаря: „В момента се финализира нанасянето на последните корекции по бележките от страна на ЕК и предстои изпращането й за поредно одобрение от страна на европейските експерти. Техният преглед също ще отнеме технологично време“.

За приключващата програма „Рибарство“ 2007-2013 г. Янев отчита, че към края на 2014 г. са подадени 587 заявления на стойност 228 млн. евро публични разходи. От тях са одобрени 73% (427 заявления). Разплатени са 55% от средствата по подписаните 314 договора на обща стойност над 52 млн. евро.

Най-значимо е усвояването в направлението аквакултури, където общата стойност на одобрените проекти е 55 млн. евро и 53% от средствата са вече разплатени. Добро е усвояването и в направлението устойчиво развитие на рибарските области. Там общата стойност на одобрените проекти е 21 млн. евро и 30% от средствата са платени. С приключилите проекти са създадени 125 нови работни места за производство на аквакултури и 107 за рибопреработка.

Янчо Янев информира, че през 2015 г.  ИАРА има нов подход при разпределянето на квотата за калкан, активно в процеса са включени и представители на риболовните сдружения.

„По отношение на пълното усвояване на квотата – това зависи изцяло от съвестното изпълнение от страна на рибарите, тъй като всеки има определена индивидуална квота, която трябва да бъде усвоена в рамките на календарната година. Все пак, за да избегнем риска от големи неусвоени количества в края на годината, сме въвели изискване за усвояване на поне 60% от индивидуалните квоти до влизането в сила на забраната на 15 април“, казва шефът на Агенцията.

В момента експерти в ИАРА работят за въвеждането на  риболовни електронни дневници, които ще се ползват от всички риболовни кораби над 12 метра. Засега се правят тестове за предаването на данни.

От думите на Янев стана ясно, че след като няколко пъти е отложено  изискването за регистрация на рибарите с малки плавателни съдове като юридически лица или еднолични търговци, последно срокът за тяхното регистриране е удължен до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още