IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери от Поморие ще участват в създаването на туристически бизнес парк

Целта е да се предлагат местни продукти и услуги с високо качество

17:25 | 24.02.16 г.
Хотелиери от Поморие ще участват в създаването на туристически бизнес парк

Хотелиери от Поморие ще се включат доброволно в създаването и развитието на туристически бизнес парк в града по модел на такива паркове в Испания, Швейцария, Франция и Норвегия, информира БТА.

Бизнесът ще е подчинен на опазването на околната среда, съобщи в Бургас Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки на туризма.

Той обясни, че идеята е представена на среща с бизнеса в Поморие, с която е дадено началото на семинар за черноморските екосистеми. 

Целта на туристическия бизнес парк е да се предлагат местни продукти и услуги с високо качество, да се развива туризмът, а едновременно с това природата и крайбрежните екосистеми да бъдат опазени. 

Хотелиерите в Поморие имат интерес да се включат в такъв туристически бизнес парк, в който например да се отглеждат плодове и зеленчуци, местни билки и медицински растения, а продукцията да се предлага на туристите. Това е система, при която всички печелят - развива се икономиката и се опазва природата, обясни Драганов.

Идеята е общината, в която се създаде туристически бизнес парк, да получи сертифициране за опазване на екосистемите от екоминистерството, а фирмите да показват с лого, че подпомагат екосистемните услуги.

"Един от основните активи в Бургас е водата - море и езера, влажни зони, и това дава много възможности. Ние разбираме какво е значението на морската вода, на добива на продукти от нея - риба, сол, какво е значението на сладководните басейни", каза зам.-кметът по туризъм в Бургас Руска Бояджиева.

Конкретно за Бургас ще се работи и по малки икономически проекти в сектор рибарство.

Към настоящия момент България не използва туристическите паркове като маркетингов инструмент, коментират експертите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още