IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов резервоар към пречиствателната станция в Лозенец ще пази морето чисто

Миналата година се наложи плажът да бъде затворен заради мръсна вода

15:31 | 18.03.16 г.
Нов резервоар към пречиствателната станция в Лозенец ще пази морето чисто

Община Царево ще получи 746 хил. лв. за изграждане на резервоар към пречиствателната станция в Лозенец. Средствата са от бюджета на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООC). Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Бургас след среща с кметовете от областта.

С изграждането на съоръжението ще бъде осигурено чисто море през новия летен сезон, каза Василева, цитирана от пресцентъра на министерството.

Проектът на община Царево предвижда резервоарът да поема допълнително формираните отпадъчни води и те да влизат за преработка в пречиствателната станция през нощта, когато натоварването е по-малко. Така ще бъде прекратено изливането им в морето. 

Кметът на Царево Георги Лапчев се ангажира общината да реализира проекта до началото на новия летен сезон.

„Щастлив съм, че Лозенец ще има своето чисто море. До началото на сезона резервоарът ще е изграден“, увери Лапчев и  напомни, че успоредно с това общината работи по проект за  разширяване на пречиствателната станция на курортното селище.

„Техническото решение е намерено, правителството осигури финансирането и има предпоставки за спокоен сезон“, подчерта министър Василева.

Припомняме, че миналата година се наложи плажът да бъде затворен заради мръсната морска вода. 

На срещата с кметовете от региона тя представи възможностите за кандидатстване с проекти по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, ПУДООC и Националния доверителен екофонд.

Министърът съобщи, че в област Бургас са изпълнени 26 проекта по програмата на обща стойност 460 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още