IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро ще бъде обявен още един търг за участък от магистрала "Хемус"

Отсечката е с дължина от 16,5 км и започва от пътен възел "Белокопитово" в посока към Търговище

11:52 | 15.08.16 г. 3
Скоро ще бъде обявен още един търг за участък от магистрала "Хемус"

Скоро ще бъде обявен търг за още един участък от магистрала “Хемус”, съобщи днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Участъкът е с дължина от 16,5 км и започва от пътен възел "Белокопитово" в посока към Търговище. Отсечката ще включва един голям пътен възел и шест виадукта, обясни Павлова.

Регионалният министър припомни, че в момента тече процедурата за избор на изпълнител за 10 км от магистрала “Хемус” в отсечката от Ябланица до Боаза.

Поръчката беше обявена през юли, като се очаква отсечката да струва 80 млн. лева без ДДС.

Припомняме, че предишният търг за доизграждането на магистрала „Хемус“ се провали, след като премиерът Бойко Борисов разпореди процедурата да бъде прекратена, въпреки че имаше избрани изпълнители.

Основните критики към правителството за спорната процедура бяха високата цена на магистралата, както и избраните изпълнители.

За да падне цената на строителството на магистралата, кабинетът реши да я раздели на по-къси участъци, които да възлага за строителство при наличие на средства в бюджета. За някои от тях се наложи и препроектиране, за да се избегне изграждането на по-скъпи съоръжения.

В момента тече и процедура за препроектиране на 50 км от магистралата от „Боаза“ до разклона за Плевен. Участъкът е разделен на три лота, а очакваната стойност е малко над 5 млн. лева.

Във Варна Лиляна Павлова обясни, че целта е в района на Плевен и Ловеч магистралата да не преминава през планината и да се избегне строителството на тунели, които оскъпяват съоръжението.

За ремонта на основната част от Аспаруховия мост във Варна Павлова посочи, че ще се прецени дали отново да бъде затворен, след като свърши летният туристически сезон. По думите й тогава ще бъде взето решение дали строителните работи ще започнат през тази година, след като се види и какви са нагласите и очакванията на хората.

Министърът съобщи още, че до няколко дни започва работа по деретата над район "Аспарухово" във Варна. Тя уточни, че вече е приключила работата по изграждането на магистралния тръбопровод в квартала, за който правителственото осугири 3,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
jordanvete
преди 7 години
Беше логично да се започне строителството и от другият край.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
а след това отменен лично от ББ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Убеден съм, че ако / не казвам "когато" / тая магистрала бъде завършена, тя ще влезне в гнигата на Гинес като най-дълго строената 350-км магисттрала в България, Европа, Света и Млечния Път...Апропо, с такива дължини едни хървати се справят, впрочем, за има-няма 2 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още