IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джобс – геният с тъмни страни

От днес в САЩ на пазара е единствената засега одобрена биография на Стив Джобс

22:25 | 24.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От днес биографията на Джобс е в американските книжарници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От днес биографията на Джобс е в американските книжарници. Снимка: Ройтерс

Когато на 5-и октомври почина Стив Джобс, светът го затрупа със суперлативи. Той е „един от създателите на нашата индустрия и истински визионер“, каза изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър. Американският президент Барак Обама обяви, че съоснователят на Apple е промени начина, по който всеки от нас „вижда света“. И дори шефът на най-големия конкурент оплака смърта на „един невероятен човек“, както го нарече Лари Пейдж от Google.

Сега, само три седмици по-късно, на пазара в САЩ се появи и биографията на Джобс. Това е единствената книга, която е одобрена  от самия Джобс.

„Това е история за живот, изпълнен с възходи и падения, за дълбокия характер на изобретателя, чиято страст към съвършенството и кипяща дейност доведоха до революция в шест бранша - на персоналните компютри, на анимационните филми, музиката, телефоните, таблет компютрите и електронната издателска дейност", се посочва в анотацията на нюйоркското издателство Simon & Shuster към биографията, озаглавена просто "Стив Джобс".

„Направил съм доста неща, с които не се гордея“, казва в едно от 40-те интервюта за автора на книгата Уолтър Айзъксън Джобс. „Но пък не съм толкова черен, че да държа трупове в избата си“.

Джобс винаги е знаел какво точно иска и не е търпял да му се противоречи. Още като млад се е наложил над приемните си родители. Клара и Пол Джобс са разполагали с малко пари, но са искали да пратят сина си в колеж. Стив е избрал един от най-скъпите. „Ако не ида в Reed College, няма да ида никъде“, е заявил твърдо Джобс.

Стив се е наложил и след това е съжалявал за твърдостта си. „Нараних чувствата им“. Но четейки книгата читателят се уверява, че Джобс просто не е търпял чуждото мнение, например когато съоснователят на  Apple Стив Возняк не е искал да напусне работата си на пълен работен ден в Hewlett-Packard за сметка на тяхната новосъздадена фирма. Джобс е уговарял, заплашвал и крещял срещу Возняк, докато постигне своето.

Според Айзъксън Джобс, на когото през октомври 2003 г. откриват рядка форма на рак на задстомашната жлеза, в продължение на девет месеца упорито отказва хирургическа намеса, доверявайки се на алтернативната медицина, включително вегетарианство, гладуване,  акупунктура, лечебни билки и психиатрична помощ.

Заради смъртта на Джобс биографията му излезе от печат месец по-рано от планирания срок. След кончината му книгата се изкачи от 437-о до 1-во място по предварителни поръчки в класацията на най-продаваните книги на най-големия интернет магазин Amazon.

Видео за пуснатата в продажба биография вижте в Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
ala bala
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още