IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дарин Маджаров: Уча.се подготвя свое частно училище

Образователната онлайн платформа вече предлага съдържание и на детските градини, разкри нейният създател

08:40 | 27.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Интелектуалната собственост обаче е нещо, което в момента се учи предимно във висшите училища. Каква е обратната връзка с този проект?

- Видеата са гледани много пъти. На учениците им харесва. Те играят игри, но не си представят, че могат да ги създават. Слушат песни, но не си представят, че могат да ги създават. Този начин на пречупване на мисленето ни е много интересен. Тези неща дават ефект дългосрочно.

Да се върнем на средното образование. Какъв е делът на училищата, които ползват платформата?

- 60% от училищата в България ползват Уча.се.

Как ще стигнете до останалите 40%?

- Стигаме постепенно. Няма да достигнем до всички със сигурност. Въпросът е да достигнем до 80-90% от училищата и там да се ползва не само Уча.се, а и други неща, които се правят. Има и други нелоши проекти.

На какъв принцип работите с училищата? На базата на търговски партньорства?

- Да, училището се събира и казва, че има определен брой учители, за които иска да има абонаменти.

Споменахте абонаментния модел. Колко беше трудно да го наложите във време, в което абонаментите не бяха толкова популярни, колкото са в момента?

- Пуснахме абонамента през февруари 2014 г. Имаше много критики, защото беше нещо ново – да се плаща за образование, за онлайн видеа. Като всяко ново нещо, в началото повечето хора не можеха да го възприемат, но ние знаехме, че това е правилното нещо. Благодарение на това, че хората оцениха, че им даваме стойност, започнаха постепенно да плащат. Тези пари ни помогнаха да се разраснем значително. В момента сме над 150 души. Имаме офиси в София и Варна. Имаме хора, които работят за Уча.се из цяла България. На сайта има близо 16 хил. видео урока и теста. 54 млн. пъти са изгледани видео уроците. Ако нямаше тази бизнес основа, отдавна щяхме да сме забравени като поредното аматьорско нещо.

Планирате ли да повишите цената на абонамента в някакъв момент?

- Правили сме го няколко пъти във времето поради много причини. На първо място много сме подобрявали нещата, които правим, което пък изисква още много средства. Нашите амбиции са много големи – да правим това още 30-40-50 години напред и наистина да подобряваме образованието в България. Това става с много пари във времето. Единственият начин да се случи е хората да ни гласуват доверие, като си купят абонамент. Тези пари ползваме да разрастваме мисията си. Вероятно ще качваме цената, но не мога да предвидя кога. Наскоро го направихме – преди около месец.

Мислите ли да отворите офиси и в по-малки населени места у нас?

- Даваме работа на много хора в малките места, дори и да нямаме офиси там. Става дума за учители от цяла България. В момента поддържаме близо стотина учители, сценаристи, с които работим от всякакви градове. За нас няма значение от кой град са.

Какви други партньорства имате с неправителствения сектор?

- Имаме 3-4-годишно партньорство с УНИЦЕФ. Те дойдоха и казаха, че подкрепят много домове, но не са сигурни какъв е постигнатият ефект. Седнахме и заедно измислихме общ продукт. Направихме специален диагностичен компютърен тест – например по математика за 3 клас. Детето сяда и започва да решава, като тестът се адаптира спрямо отговорите. Ако види, че детето не се справя, започва да дава по-лесни задачи, за да намери по-точно кое умение докъде е развито. На база на това, което детето знае или не знае, автоматично се създава програма с видео уроци и тестове, с които то да навакса. Направихме първия тест, а по-късно и второ замерване. Имаше чудесни резултати. Този продукт е безплатен и е на сайта, така че всеки може да си го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 4 години
В северните квартали почти няма нормални училища. Всичко се напълни с ***, които нямат желание за учене. Хайде едно и тук - хем е по-евтино хем няма задръствания като в южните. Има един празен голям тръгълен парцел до Сточна гара (бившия комбинат Родопа) идеален за целта (на 5 мин пеша от центъра е).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още