IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Йовкова: Не може да има саморегулация без държавна регулация на бизнеса с имоти

Има периоди, в които държавата трябва да е по-силна, и периоди, в които да разхлабва влиянието си, според ръководителя на катедра “Недвижима собственост” в УНСС

08:15 | 11.01.16 г. 34
<p>
	Проф. Йорданка Йовкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Проф. Йорданка Йовкова. Снимка: Личен архив

Така че спад на кандидатстващите в тази специалност във връзка с кризата не се забеляза. Разбира се, не може да се отмине факта, че броят на кандидат-студентите като цяло намалява. Независимо от това досега не е имало година, в която да не сме попълнили всички утвърдени за специалността бройки. За бакалавърската степен това са 60-70 души годишно.

Правили сме, разбира се, реклама, контактували сме с училища, за да разясняваме какви знания и умения се предоставят, какви са възможностите за реализация. Не трябва да се забравя и това, че в някои случаи студентите се водят от наименованието на специалността – да е модерно звучащо, например да включва мениджмънт, маркетинг, но все пак едно от най-важните неща, от които се интересуват, е това какво биха могли да работят след дипломирането си.

Що се касае до магистърската степен, в нея идват предимно хора, които вече работят в този сектор. Тази степен е една от много силните ни. Групите за магистри не са големи – 10-15 души, нещата там са различни в хубавия смисъл на тази дума. Хората проявяват искрен интерес към усвояването на знания. Имахме и една група от 32-ма души, установени професионалисти – собственици, управители на известни агенции за имоти. Мога смело да кажа, че работата в такива групи е удоволствие и за двете страни – студенти и преподаватели. Резултатите се проявяват особено силно при защитата на магистърските им тези, които се отличават с голяма практическа насоченост и приложение на усвоените знания.

Имаме и много докторанти – катедрата ни е малка, 8 преподаватели, а докторантите, които в момента се обучават, са 11. Освен тях имаме вече 3-ма успешно защитили докторанти.

Специално искам да отбележа, че поддържаме много добри контакти с колегите от Икономическия университет във Варна. Сътрудничим си в преподавателската и научноизследователската работа и считам, че това взаимно ни обогатява. Внимание заслужава и фактът, че задълбочено изучавахме и световния опит при обучението в университети, в които има подобни специалности. Подтикът да създадем специалността дойде от Германия, но проучихме опита на Австрия, Франция, Канада, САЩ, Русия и други страни и учебните дисциплини, включени в учебния ни план, напълно съответстват на тези, предлагани в чуждестранни висши училища.  

- Наблюдавате ли как се реализират студентите, които не са имали опит с търговията с недвижими имоти?

- Това се наблюдава от целия университет, главно катедрата по статистика е ангажирана в това. Наблюдения правят и Министерството на образованието и науката и Агенцията по акредитация. Макар че, по мое мнение, методиката за осъществяване на тези наблюдения не е достатъчно пълна и избистрена, за да се добие точна и достатъчно достоверна представа, все пак въз основа на резултатите могат да се направят някои изводи в това направление.

Но трябва да се има предвид, че наблюденията за реализация се правят предимно по професионални направления, оценките за реализация се основават на осигурителния доход, а проблемите в това отношение са общоизвестни. Но все пак – по тези и по наши наблюдения, които се основават на лични контакти със завършилите специалността студенти, реализацията е много добра.

Тук значение имат и стажантските програми. Много студенти още по време на тези програми си намират работните места. Имаме и заети в банки, най-вече в структурните им звена, които се занимават с имоти, както и в строително-инвестиционни компании. Една част от дипломантите ни откриха и собствени агенции, които устояха на кризата и се развиват успешно.

Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
:) Е чак ВСИЧКО това да знае, не съм срещал, но има читави които знаят 80% от това. На тях им плащам комисионните с удоволствие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
so what
преди 8 години
момче, това са въпроси направо от нивото на декана на унсс (((това брокерицата ако го знае тя ще е с 3 висши бре!!!от ТУ, МГУ, СУ мм добре и с някое като, магистър по НИ към УНСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И какви икономически познания му трябват за да те убеди да купиш? Ще ти сметне средна възвращаемост от наем, като приспадне всички такси и комисионни и цената на ремонта ли? Трябва да може да те убеди, че тази сграда от 36та год. е здрава, че теча от покрива е от еди коя си керемида и не е скъп ремонт, че собствеността е ОК и няма да се появят 34 наследника адвокати да те разцепят от съдилища, че еди кой си нотариус еди какво си, да иде до 10 агенции по вписвания, кадастър , община, да организира заснемане на парцела щот в кадастъра са съ укъкали, да ти каже защо регулационната линия от 62ра се разминава с тая от 77ма и колко как и къде трябва да платиш за да си уредиш сметките по регулация, как да си смениш предназначението на земята или на апартамента на офис или обратно и колко е трудно това, какво е нужно и какви пари ще струвало.. е те такива работи ги вълнуват купувачите и продавачите Къде виждаш тук ЕУЕМЕНТАРНА икономика? Тоя филм съм го гледал много пъти, хем за своя сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
nide
преди 8 години
Въпросът е винаги един и същ: правителство или на пазар. Tретото решение няма! Няма такова нещо като смесена икономика, система, която ще стои по средата между капитализма и социализма. Гражданите трябва да избират между капитализма и социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
nide
преди 8 години
Въпросът е винаги един и същ: правителство или на пазар. Tретото решение няма! Няма такова нещо като смесена икономика, система, която ще стои по средата между капитализма и социализма. Гражданите трябва да избират между капитализма и социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Пази боже "държавна" регулация от номенклатурчици и тотално пропаднали "икономисти" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още