IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Йовкова: Не може да има саморегулация без държавна регулация на бизнеса с имоти

Има периоди, в които държавата трябва да е по-силна, и периоди, в които да разхлабва влиянието си, според ръководителя на катедра “Недвижима собственост” в УНСС

08:15 | 11.01.16 г. 34
<p>
	Проф. Йорданка Йовкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Проф. Йорданка Йовкова. Снимка: Личен архив

- Покриват ли се очакванията им, защото знаем, че много млади хора имат нереалистични очаквания и трудно приемат сблъсъка с действителността?

- Не съм срещала и не съм чувала изказвания за разочарование. Завършилите студенти виждат много несъвършенства, много слабости, виждат разминаване между някои неща, които са учили, и това, което е на практика, но това не се приема от тях като разочарование. Може би това се дължи на факта, че ние даваме голям превес на практическото обучение. Имаме двама хонорувани преподаватели от бизнеса, които водят цели курсове, а и по всяка една дисциплина задължително каним лектори от практиката.

Един плюс за катедрата ни, а и за целия университет – всички работихме по европейска програма за актуализиране на учебните планове и програми, така че те да отговарят по-пълно на потребностите на пазара на труда. Конкретно нашият факултет и катедрата ни работихме интензивно по тази програма, като в нея бяха включени 18 специалисти от бизнеса с недвижими имоти.

Всеки един от тях прегледа съответната учебна програма по дадена учебна дисциплина, след това даде препоръки как тази учебна дисциплина да се подобри, преподавателите направиха подобренията, след което друг специалист я оцени, написа рецензия, а специалистите, дали предложенията за актуализация, изнасяха лекции по тези програми пред студентите. Мисля, че всичко това подготвя нашите студенти за реалността и проблемите, с които биха се срещнали след дипломирането си, и те отиват в бизнеса вече имайки представа, че не всичко е идеално.

- Все пак ролята на университета не е да подготвя кадри за конкретна корпоративна структура...

- Високо ценя представителите на бизнеса, но има и този момент – понякога специалистите от практиката искат да получат един сътрудник, който, постъпвайки на работа, веднага ще е в състояние да започне да решава конкретните им проблеми. Задачата на висшето образование не е тази. Нашата задача е да въоръжим студентите с методи и инструментариуми за решаване на проблеми, а задача на бизнеса е, когато те отидат при него, да им отдели един-два месеца за запознаване с конкретиката.

- Наблюдавате ли интерес от страна на агенции, които искат да валидират знания на своите служители?

- В това отношение Националното сдружение „Недвижими имоти“ има предмет на дейност, свързан с валидиране на знания. За целта има изграден и добре функциониращ учебен център. Ние участваме там  като лектори, но в университета не осъществяваме такава дейност. За целта се изисква акредитация от агенцията по професионално обучение, каквато има центърът на НСНИ. Нашата задача е да осъществяваме обучение в трите образователно-квалификационни степени – бакалавър, магистър и доктор и да извършваме научни изследвания. Разбира се, това не означава, че нямаме отношение към валидирането на знанията в сектора и към сътрудничество в тази област.

Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 8 години
Всеки бранш който държавата се опита да регулира и моментално се зaсира . Храните като основно регулирани са отврат от всякъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
в грешка си-брокерите имат контакти с юристи. На практика всички. Инженерните и архитектурните познания не виждам за какво са им-особено архитектурните. На практика при един анализ на първо място са икономическите(елементарни икономически) познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ми аз...като човек занимаващ се от...май 8 години станаха САМО с НИ тая кака не съм я чувал. Що ли? За да съм честен-от всички големи играчи на тоя пазар, които аз познавам(подчертавам-които АЗ познавам) не знам ни един да е завършил тая катедра. Що ли?:) И трето-не виждам държавата как може да регулира тоя пазар. Да се намесва-да(например-общините спокойно можеха да купуват сега за ведомствени жилища, или пък да строят)...Да го регулира-не! Освен, ако под регулация(щото пет страници интервю ми стана скучно да го чета цялото, където във всяко второ изречение присъства имоти.нет-по същество нищо особено като портал за имоти) не се има предвид превенция с измами и разни такива. А относно чуждестранните специализации-някой трябва да и спомене, че първото правило при оценка на имот е Локейшън, локейшън, локейшън. Цитирам тия дето са измислили брокерството-хамериканците. Та специализация в чужбина е безсмислена на практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
so what
преди 8 години
това е втората най-смешна специалност след "фейсбук" в НБУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Поредната номенклатура, която иска държавата да и направи регулациийка, за да може да си пълни класовете и да прибира паричките от децата и родителите с обещания за светло бъдеще.Ще стана аз един магистър по брокерство, че да видиш тогава. Сега.. ако говорим за инвестиране и управление на недвижими имоти с инвестиционна цел, то друга работа, НО на един брокер по-скоро са му нужни правни и инженерни и архитектурни, отколкото икономически познания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
В този УНСС цялата икономика им я поднасят през призмата на комунизма ... после що нямаме държавен университет в топ 400 на света.Държава, точно нищо не трябва да регулира - след стрес теста, което ще покаже провала на регулаторите щом се стига до стрес тестове, та тогава ще видим и корекция на цените с посока надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още