IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Йовкова: Не може да има саморегулация без държавна регулация на бизнеса с имоти

Има периоди, в които държавата трябва да е по-силна, и периоди, в които да разхлабва влиянието си, според ръководителя на катедра “Недвижима собственост” в УНСС

08:15 | 11.01.16 г. 34
<p>
	Проф. Йорданка Йовкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Проф. Йорданка Йовкова. Снимка: Личен архив

- Какъв е световният опит по отношение на обучението?

- Висшето образование  по икономика и управление на недвижимата собственост, включително търговията с недвижими имоти, има дългогодишна история и много добри традиции в редица страни по света. Съществуват многобройни  задълбочени и широкообхватни  теоретични научни трудове, както и огромно количество натрупана с течение на времето емпирична информация, обработена с научни методи, съществува специфична методология и редица методики за управление на недвижимата собственост. Налице е и много тясна  двустранна връзка с практиката.

Ще ми се тук да вмъкна нещо, което говори само за себе си  – когато у нас възникна идеята за такава специалност, имаше колеги, които ме питаха има ли теория в тази сфера. Отговорът може да се намери в предлаганите от редица чуждестранни университети специалности, свързани с недвижимата собственост, в многобройните чуждестранни научни трудове и друг вид научни публикации, в големия брой защитени в чуждестранни висши училища дисертации  и др. У нас всичко това сега набира скорост.

Един голям проблем в това отношение е липсата на информация. В развитите страни например има статистика за БВП от повече от век, а у нас като липсва информация – няма как да изследваш явленията и процесите, да установяваш тенденции и закономерности, да правиш изводи и да формираш препоръки. 

Този проблем се отнася и за пазара на недвижими имоти у нас, който е много млад и липсата на информация , а и нейната достоверност, е чувствителна. Преди 1944 г. пък повече се е обръщало внимание на правния аспект на недвижимата собственост и не се е развила стройна теория, която да се базира на трите стълба – правния, териториално-устройствения и икономическия. Именно към това са насочени нашите усилия..

- Бизнесът извежда именно законовата регламентация като един от водещите проблеми. Какво е Вашето мнение?

- В известна степен не съм съгласна с бизнеса. Освен вещното право, има около 30 закона, които имат отношение към сделките с недвижими имоти и строителството, към целия сектор на недвижимата собственост. Със сигурност има несъвършенства в тези закони, така както във всяко човешко дело, но мисля, че и тук е валидно това, което се вижда в цялата ни страна – има закони, но в много случаи те просто не се спазват.

Иначе напълно подкрепям искането на агенциите за регламентация на тяхната дейност. В нормативен акт на Европейския съюз съм чела, че за да се упражнява такава професия, е необходимо да  се притежава диплома или свидетелство, или удостоверение, т.е. документ, който да удостоверява, че съответният човек е преминал обучение в обем на 2 хил. часа. Такъв е общият хорариум на учебния план на бакалавърската степен. Затова съм твърдо „за“ да се приеме такъв закон, който наред с това да регламентира и други проблеми – например за етичните отношения и др. В тази връзка искам да отбележа, че все повече агенциите за имоти предлагат и ще предлагат диверсифицирани услуги.

Ако предлагаш диверсифицирана услуга, ти трябва да можеш абсолютно компетентно да консултираш от гледна точка на правната страна на нещата, териториално-устройствените проблеми, кадастъра, вписванията и т.н. Трябва да се познават и банките, условията им, възможностите, които да предложиш на клиентите си. От друга страна пък когато на пазара не се допускат хора без подготовка и нужното образование, ще се повиши професионалната култура на сектора, ще се повиши престижът на агенциите. Вероятно те ще станат и по-ефективни в работата си.

Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
:) Е чак ВСИЧКО това да знае, не съм срещал, но има читави които знаят 80% от това. На тях им плащам комисионните с удоволствие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
so what
преди 8 години
момче, това са въпроси направо от нивото на декана на унсс (((това брокерицата ако го знае тя ще е с 3 висши бре!!!от ТУ, МГУ, СУ мм добре и с някое като, магистър по НИ към УНСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И какви икономически познания му трябват за да те убеди да купиш? Ще ти сметне средна възвращаемост от наем, като приспадне всички такси и комисионни и цената на ремонта ли? Трябва да може да те убеди, че тази сграда от 36та год. е здрава, че теча от покрива е от еди коя си керемида и не е скъп ремонт, че собствеността е ОК и няма да се появят 34 наследника адвокати да те разцепят от съдилища, че еди кой си нотариус еди какво си, да иде до 10 агенции по вписвания, кадастър , община, да организира заснемане на парцела щот в кадастъра са съ укъкали, да ти каже защо регулационната линия от 62ра се разминава с тая от 77ма и колко как и къде трябва да платиш за да си уредиш сметките по регулация, как да си смениш предназначението на земята или на апартамента на офис или обратно и колко е трудно това, какво е нужно и какви пари ще струвало.. е те такива работи ги вълнуват купувачите и продавачите Къде виждаш тук ЕУЕМЕНТАРНА икономика? Тоя филм съм го гледал много пъти, хем за своя сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
nide
преди 8 години
Въпросът е винаги един и същ: правителство или на пазар. Tретото решение няма! Няма такова нещо като смесена икономика, система, която ще стои по средата между капитализма и социализма. Гражданите трябва да избират между капитализма и социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
nide
преди 8 години
Въпросът е винаги един и същ: правителство или на пазар. Tретото решение няма! Няма такова нещо като смесена икономика, система, която ще стои по средата между капитализма и социализма. Гражданите трябва да избират между капитализма и социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Пази боже "държавна" регулация от номенклатурчици и тотално пропаднали "икономисти" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още