IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Не се вземат мерки за действителното оздравяване на НЕК

Положителните финансови резултати от последните месеци са резултат на повечето налети пари в системата, смята бившият енергиен министър

10:14 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Овчаров: Не се вземат мерки за действителното оздравяване на НЕК

Няма поводи за радост относно състоянието на енергетиката – позитивните новини за намаляването на загубaтa на Националната електрическа компания (НЕК) идват от факта, че в сектора „се налива повече“. Този коментар направи бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНР.

„Разходите на НЕК не са намалени. Това, което изтича, не е намаляло, само започнаха да наливат повече пари“, каза той, визирайки новия Фонд за сигурност на сектора, в който 5% от приходите си внасят производителите и търговците на електроенергия.

В допълнение НЕК бави плащанията си към т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн и това също подобрява финансовия ѝ резултат, посочи Овчаров.

Според бившия енергиен министър се действа „по линията на най-малкото съпротивление“ в опитите да се оздрави НЕК. Не е направена оценка на производителите, които работят в нарушение, получили са „двойно“ субсидиране (чрез преференциални цени и финансиране на изграждането – бел. ред), и т.н., и техните разходи трябва да бъдат намалени, а не да бъде създаван фонд, в който всички дружества да внасят дял от своите приходи.

Либерализацията носи ползи, когато дава възможности за избор на потребителите и конкуренция сред производителите, каза той относно отварянето на електроенергийния пазар. Според бившия енергиен министър „нито едното, нито другото“ ще се случи.

„В крайна сметка електроенергията е една и нищо няма да се промени. Просто ще вкараме още няколко посредника“, допълни още той.

Според него при положение, че има още играчи по веригата, при либерализацията на електроенергийния пазар цените ще се повишат.

Овчаров коментира и очакваното решение на арбитражния съд за АЕЦ „Белене“, като според него няма съмнение, че държавата ще бъде осъдена, защото проектът е бил прекратен по „безобразен начин“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още