IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предвижда по-евтин газ от началото на 2021 г.

Заявката на обществения доставчик е за с 6% по-евтин газ през януари

11:38 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:Архив Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив Ройтерс

Цената на природния газ ще намалее в началото на 2021 година, предвиждат прогнозите на "Булгаргаз". Общественият доставчик изпрати предложение за утвърждаване на цените на суровината от 1 януари 2021 година до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Искането е за цена на газа в размер на 25,86 лева за мегаватчас, което е намаление от около 6,5% спрямо сегашните 27,70 лева, които плащат клиентите на "Булгаргаз".

От компанията прогнозират и допълнително намаление на цените през февруари. Очакванията са, че след месец "Булгаргаз" ще отправи ценово предложение до енергийния регулатор в размер на 25,67 лева за мегаватчас.

Процедурата предвижда работната група на КЕВР да анализира ценовото предложение за януари и да излезе с доклад. Той ще бъде разгледан на открито заседание на Комисията. Цената за новия месец ще бъде определена на 1 януари, отчитайки всички промени в конюнктурата.

Променената от пролетта методика за определяне на цената на газа предвижда КЕВР да утвърждава цената на газа всеки месец, а не на тримесечие, както беше досега. Регулаторът взима предвид различни фактори, които влияят на цената, но заради търговската тайна те не са публични.

По време на обсъждане на цената на газа за декември на закрито заседание от КЕВР отчитат, че намалението на цената на природния газ за настоящия месец е постигнато и заради добива на природен газ от хранилището в Чирен. Там газът се съхранява на по-ниска цена и това дава отражение, е записано в стенограмата от обсъжданията на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още