IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР даде лиценз за пренос на газ през новата газова връзка с Гърция

ICGB подготвят и искането си за сертифициране на дейността - една от последните стъпки за влизане в експлоатация на интерконектора

16:38 | 04.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: ICGB</em></p>

Източник: ICGB

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издаде лиценз за пренос на природен газ с условия за изграждане на енергиен обект на оператора на новата газова връзка с Гърция ICGB. Лицензът е със срок от 35 години, уточняват от енергийния регулатор.

С него се определят условията за изграждането на енергийния обект - газовата връзка IGB, както и срока за изграждане и влизане в експлоатация. С решението си комисията одобри и Правилата за работа с потребители на дружеството.

По време на открито заседание в КЕВР, на което беше разгледано искането за издаването на лиценза, провело се в средата на октомври, от ICGB коментираха, че може да има допълнително забавяне на работата по изграждането на връзката. То е свързано с невъзможността на доставчик да изпълни навреме поръчаните части за интерконектора.

Очакванията все пак са, че компанията ще е успее да се вмести в заявения срок от 1 юли 2022 година за търговска експлоатация на обекта.

IGB е важен елемент от газопреносната мрежа на България - през него страната ни ще получава пълните обеми от договорените количества природен газ от Азербайджан. В момента страната ни получава едва около 1/3 от тях през съществуващото трасе Кулата-Сидирокастро. Цената на газа от Азербайджан е няколко пъти по-ниска от тази на газа от "Газпром Експорт".

Следващата стъпка, преди интерконекторът да бъде въведен в експлоатация, е издаването на сертификат за дейността. От ICGB се готвят да внесат искането още през този месец. По отношение на лицензът и сертификат за дейността на гръцка територия местният регулатор ще направи това в една процедура. Компанията още не е подала документацията за издаването на разрешителните.

Газовата връзка трябва да получи разрешение за работа и от Европейската комисия (ЕК). От ICGB уверяват КЕВР, че са в контакт с Брюксел по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още