IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се бум при изграждане на системите за съхранение на енергия

Не са нужни публични средства, а само ясна визия от страна на правителството за развитие на сектора

21:10 | 15.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България малко изостава, но в следващите 10 години вероятно ще има бум в изграждането на системи за съхранение на енергия, коментираха експерти по време на уебинар, организиран от Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ). Александър Рангелов от IPS обясни, че изграждането на автономни системи за съхранение ще бъде решаващо за развитието на електрическата мобилност - без подобни точки електроенергийната мрежа няма да издържи.

Той обясни още, че автономните системи за съхранение могат да помогнат за обекти, които са в отдалечени региони и без достъп до мрежата, но те могат да помогнат и за увеличаване на енергийната ефективност или за изграждането на децентрализирана електрификация в развити региони.

В София например е напълно възможно изграждането на подобни системи - възобновяеми източници, съчетани с батерии за съхранение на енергия, които превръщат обектите в почти изцяло автономни, особено в благоприятни в метеорологично отношение дни.

Батериите могат да намалят разходите за електроенергия, отбеляза още и и Димитър Цеков от Renergy. Той уточни, че съоръженията могат да бъдат зареждани, когато потреблението е ниско и цената - изгодна, а да се използва в пикови периоди. По този начин се постига и баланс на систимата, и се изглажда волатилността на цените.

Като цяло потенциала за изграждане на системи за съхранение на електроенергия в България е много по-висок от заложеното в правителствените планове, коментира Марияна Йорданова от АПСТЕ. Тя посочи, че в Плана за възстановяване е посочено, че до 2030 година ще бъдат изградени 1,7 гигавата нови зелени енергийни мощности, като част от тях ще бъдат съпроводени със системи за съхранение (около 0,5 гигаватчаса).

Но според анализите на асоциацията е напълно възможно да бъдат изградени поне 7 гигавата зелени мощности - 4650 мегавата соларни и 2350 мегавата вятърни централи. Към тях могат да бъдат изградени и 1750 мегаватчаса батерии за съхранение.

За целта не са нужни публични средства, а само ясна визия за декарбонизация и регулаторна рамка.

Разходите за изграждане на 1 мегаватчас батерии за съхранение на енергия са в размер на около 500 хил. лева.
Един от отворените въпроси по отношение на тези системи е извеждането от експлоатация, макар че все още няма масово извеждане на съоръженията в световен мащаб. Александър Рангелов е уверен, че се търсят активно опции за рециклиране и утилизиране на батериите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
В България ако климатичните промени не намалят водните ресурси един от най-добрите варианти за съхранение на енергия е много язовири на каскаден принцип с ПАВЕЦ навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
импе , верните ще преживеете студовете и гладът , в амбасадата ще раздават на всички клавиатурни солдати по два буркана газ , пирожка с извара и ръкостискане за кураж с митрофанова ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Каква енергия ще съхранявате, ***, като НЯМАТЕ енергия? Вие имате ли си понятие колко и какви суровини са нужни, за да направите такава голяма батерия, че съхраните енергия, необходима за захранване на София за 24 часа - да не говорим например за цяла зима? За нещастие живеем и ще живеем в интересни времена - първо ще се наложи да преживеем студ и глад - но после ще намерим удовлетворение като гледаме как зеленашите са беceни и клaни като cвини направо по улиците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
то кат си свикнал да ценообразуваш на час, се подразбира.. нали делянче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Те са пропагандисти, не техничари! Не стреляйте по журналиста, той толкова си може... (каубойска мъдрост)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Делянче бе,батериите се измерват в мегаватчаса бе душа...Мегават е мярка за мощност, няма как батерия да я мериш с мярка за мощност , четете поне малко за това,което пишете бе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още