IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за износ на електроенергия е невъзможна мярка

Според експерти щетите от обявения мораториум вече са нанесени

13:39 | 27.12.21 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мораториумът върху цените на тока не е законен, а ако ограничим движението на стоки и на капитали, Европейската комисия може да започне процедура срещу България. Това коментираха експерти от енергийния сектор за БНР.

„Не остана заинтересована група, която да не се е обявила против мораториума. Големи потребители, синдикални организации, бизнес организации, енергийните предприятия – всички се обявиха против него. Включително енергийни експерти – и от парламента, и от управляващата коалиция, и от опозицията.“ Това каза пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт в анализ на последиците от мораториума върху цените на тока.

Щетите вече са нанесени, а обявената помощ единствено замазва проблема, категоричен е експертът.

„Аз се надявах мораториумът да бъде отхвърлен, защото не е законен. С решение не може да се отмени законово установено право на Комисията (КЕВР – бел. ред.). По същия начин по-предният парламент беше взел решение да ограничи правомощията на изпълнителната власт“, заяви Николай Стайков. По думите му намесата в работата на регулаторни органи е недопустима.

Цената на тока е много висока. Бизнесът в България не е подготвен за такива екстремни стойности, отбеляза Стайков.

„Процесът на либерализация беше направен по малко странен начин – изглеждаше като предните две либерализационни вълни, но там говорехме за няколко десетки компании, потребители на средно и на високо напрежение. В момента става въпрос за няколкостотин хиляди компании. Нормално е да има сериозни проблеми. Това са малки потребители, в голяма степен те нямат представа как работи този пазар“, коментира експертът.

Много ВиК дружества не могат да си плащат разходите за ток и това не е проблем от последния месец, той се влачи от години, подчерта още Николай Стайков.

Забраната на износа на ток е невъзможна мярка и няма как да бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар, заяви от своя страна Ангелин Цачев, изпълнителен директор Енергийния системен оператор (ЕСО).

„Не можем да ограничаваме движението на стоки и на капитали. Ако направим подобна стъпка, срещу страната ни може да бъде започната веднага процедура от страна на Европейската комисия“, поясни той.

Опасността от ликвидна криза е много сериозна. Има опасност не само за ЕСО, но и за всички мрежови оператори, коментира Ангелин Цачев във връзка с наложения мораториум върху цените на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е как къде отива.АЕЦ-а имаше към края на септември 700 млн печалба и това е отпреди голямото увеличение.За последното тримесечие сигурно ще има още толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е как така не може, нали виждаш че може и още как...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
xapoznai
преди 2 години
Евтината енергия, скъпата енергия. Без да съм експерт мога да кажа, че това са пълни глупости. От АЕЦ-а била евтина, пък от другаде била скъпа. Ами нали минава през борсата? Или там някой ще плати повече защото атомната не му харесва на цвят?!? Решението на проблема, дори да не е толкова просто започва с това да се види защо е висока цената. Първия жокер мога да го дам - каква е средната цена по дългосрочни договори и каква за "ден напред". После много години се ревеше, че имало свръх производство и едва ли не ще затваряме централи, защото незнам си кви иономии щяло да има. Потреблението ли нарасна, повече ли изнасяме къде отива енергията. Накрая, да се види кой прибира парите и за какво ги ползва. Парите да се насочат към инвестиции, в противен случай да се облагат със сериозен данък. Сигурен съм, че има и не съвсем пазарни механизми, които да помогнат но използването им е оправдано тъй като борсата е млада и е видно от самолет, че нещо не е окей! Идеята с митото или таксата, която може да се наложи вече има история в Европа и е потвърдена като законна от съда на ЕС. Това беше Германия, която повиши драстично пътните такси и даде възможност на местните фирми изцяло да я прихващат чрез данъци. Така и у нас такса пренос може да се повиши драстично и местните потребители да се субсидират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
тва важи за всички сектори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Същото се отнася и до индустрията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Забраната за износ на електроенергия е невъзможна мярка" Може.Но,Въвеждането на защитно експортно мито от 20-25%, смятам, е назряло. Не може и не бива ние, българските граждани, с цената на масова енергийна бедност, да субсидираме чужди икономики и да пълним сметките на неколцина енергийни мафиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
ама няма да го ограничаваме.. просто ще наложим енергиен локдаун със съответния кафяв сертификат и ще изнасяме само скъпата енергия. Евтината си я оставяме за вътрешна употреба.. така по европейски.. не забраняваме износа.. само го регулираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
То и със златото ни е така. Но затова пък от Канада си назначиха генерал-губернатор. Да пудри дори и в нет-а акъла на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Има мафия в енергетиката. Защо токът от АЕЦ се изнася, а тук остава скъпият ток? Не е правилно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още