IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият председател на КЕВР не очаква "драматични промени" в цената на тока

Мораториумът върху цените на тока, парното и ВиК услугите ще ангажира вниманието на Станислав Тодоров в първите му дни на поста

18:44 | 10.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров не очаква "драматични промени" на цената на електроенергията след отпадането на мораториума, но отказа да даде категорично становище, защото няма информация за исканията на фирмите.

По негови наблюдения основният двигател на повишаването на цената на електроенергията, планирано за началото на годината, е искането за покриване на увеличени технологични разходи от страна на енергийните дружества. Сега те са компенсирани със схемите на правителството за подкрепа на бизнеса.

Тодоров направи кратко изявление пред медии по време на церемония за предаването на председателския пост в енергийния регулатор. Бившият вече председател на институцията Иван Иванов отказа коментар по повод цената на електроенергията. "Това вече е дейност изцяло на новото ръководство на комисията и аз с интерес слушам отговорите", категоричен беше той.

"КЕВР няма отношение за взимане на решение или отпадане на мораториума", допълни още Тодоров.

Темата за мораториума, наложен от Народното събрание върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите, обаче ще занимава новия председател на институцията в следващите дни. Той обясни, че приоритет ще бъде да предостави на депутатите анализ за ситуацията, от който те да придобият представа какво ще се случи с потребителите, производителите и останалите енергийните дружества.

"Надявам се да бъдем достатъчно оперативни и да отговаряме на нуждите на пазара и битовите потребители", допълни още той пред журналисти и обеща да надгради постигнатото от Иван Иванов в сферата на регулацията на енергийния и ВиК пазар.

"Бъдете здрав, силен и не се поддавайте на никакви външни нерегламентирани влияния", каза Иван Иванов по време на кратката церемония, в която той представи на своя наследник останалите членове на КЕВР и директорите на дирекции. Иванов допълни, че новият председател може да има пълно доверие на експертите в комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Драматична промяна ще е да поевтинее дори и с 5 стотинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
от колко лева нагоре са "драматични" ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още