IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е готов да инвестира милиарди евро за позеленяване на енергетиката

Енергийноинтензивната индустрия изгражда зелени централи за собствено ползване, с които да намалят разходите си, коментират от АИКБ

19:02 | 17.02.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бизнесът има готовност да инвестира милиарди евро за реализиране на плановете за въглеродна неутралност на българската енергетика. Това стана ясно по време на дискусия, на която бяха представени два сценария за дългосрочно развитие на сектора, разработени от Асоциацията индустриалния капитал в България (АИКБ).

Възможностите за позеленяване на енергетиката, представени от зам.-председателя на АИКБ Румен Радев, са основно две и предвиждат развитие на възобновяемите енергийни източници с добавката на газ или на ядрени централи. И при двата варианта основната част от инвестициите са частни.

При сценария "ВЕИ с газови централи" цената ще бъде 11,7 млрд. евро, от които 7,9 млрд. евро са частни инвестиции. Емисиите от производството на електроенергия намаляват от 230 килограма за мегаватчас до 63 килограма за мегаватчас през 2050 година. Цената на електроенергията намалява - от 81 евро за мегаватчас до 74 евро за същия период.

Този вариант предвижда до 2050 година да бъдат изградени 500 мегавата газови блокове, 7500 мегавата нови соларни мощности, както и 1500 мегавата вятърни централи, които са на сушата. Радев обясни, че няма категорични научни данни за потенциала на офшорните вятърни паркове, затова и не са включени във вариантите.

Добавени ще бъдат още 300 мегавата мощности, използващи биомаса и максимално 230 мегавата геотермална енергия (по метода hot dry rock), при които ще се наложи воден фракинг и всички произтичащи от това ефекти върху околната среда. 

Балансът ще дойде от батерии (1000 мегавата), за които е логично да се изградят около зоните за производство на електроенергия, както и от електролизьори за производство на водород (1500 мегавата електролизьори и 750 мегавата горивни клетки).

Малко по-скъп е вариантът "ВЕИ и ядрени мощности" - 17 млрд. евро, от които 11,5 млрд. евро ще са от частния сектор. При него емисиите през 2050 ще бъдат почти наполовина по-ниски спрямо "газовия" сценарий - 38 килограма за произведен мегаватчас. Цената ще минимално по-висока - 75 евро за мегаватчас.

По този сценарий няма газови блокове, проблемът за мрежата е свързан основно с излишъка на енергия, а не с недостиг. Затова и се предвижда изграждането на повече електролизьори за производството на водород.

В тези планове не са включени системите за собствено потребление, включително и за индустрията. Радев е категоричен, че и в момента енергийно интензивното производство активно изграждат ВЕИ мощности, основно соларни централи, за да намалят разходите си за енергия. Предвижданията на АИКБ са до 2040 година около 1,7 тераватчаса от годишното потреблението на индустрията да идва от собствени източници.

По време на дискусията Румен Радев посочи, че на този етап никой не анализира възможности за изграждане на малки газови блокове - до 20 мегавата, което е извън обхвата на политиката за въглеродните емисии. Те могат да бъдат изграждани в близост до газопреносната мрежа и да служат за балансиране на системата.

На системата са нужни беземисионни базови мощности, които ще дадат по-голяма възможност за производството на водород, категоричен беше ръководителят на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев. Той посочи, че вариантът с възобновяеми източници, технологии за съхранение на енергия и ядрени централи са адекватни за работата на енергийната система.

По този начин ще намалим зависимостта от изкопаеми горива, включително и от природния газ, категоричен беше Цачев.

Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Богомил Манчев пак лъже като дърт циг.анин.Щели да трябват 80 тераватчаса за електрическата мобилност.АКо приемем,че в България някога ще има 2.4 млн леки коли и изминават по 20 хиляди км на година, а за 100 км са нужни около 16 квтч към момента,(а това число вероятно ще намалее в бъдеще), това са 8 тераватчаса, а не 80.Този ще се нас.ере с тоз АЕЦ, и напълно го разбирам де, като си спомня кви печалби изкарваше докато течеше гъбаркането с Белене..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 1 година
*** си. И ***. Срам за инженера!Трябва много да четеш и изобщо да не пишеш. И може да минеш за не толкова глупав. Изгледай цялата презентация (има я във ФБ) и попитай учтиво, ако още не ти е ясно пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
national power
преди 1 година
Изграждане на 7500 мв слънце и 1500 мв вятър.Сега имаме 1500 мв слънце и 500мв вятър.Та станаха 9000 мв слънце и 2000мв вятър.Да предположим че сме април май вятър няма о производство и 9000мв слънце бичат по 0,8 значи 7200 мегавата товара 3300-3500 износ няма щото няма къде..Как регулираме честотата и напреженията?какво става с Първичното регулиране на честотата?Какво се случва с вторичното регулиране на честотата и обменните мощности...идва облак 200 мегавата изчезват...какво се случва.Тия същитеолигофрени от АИКБ искаха пазар видяха какво направиха ноидиотията продължава с пълна пара.Сезоните се сменят идва есента както се пее в една песен десет дена мъгла слънцето не работи какво правим?Аз предлагам БАН да изобрети модл при който над България винаги има толкова слънце колкото ток ни трябва....Това с водорода и батеиите е несериозно и изобщо няма да го коментирам...Идиотиинекадърници са се събрали на празни приказки,Сега им е скъпо утре няма да го има.Политици бизнесмени адвокати и счетоводители трябва да бъдат изритани от Енергетиката...Ще се стои без ток докато такивауроди вземат решенията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Да, ама срещу гарантирано изкупуване на енергията на баснословни цени... нали? Иначе само бобоков е казал истината в очите, ама има ли кой да го чуе? 6000 МвТ батерии - кой ***-0т го измисли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 1 година
Бизнесът е готов да инвестира милиарди евро за позеленяване на енергетиката === не, джурнаглистите надуват вувузели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
готов, не готов... няма избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
позеленяване на моя дъртия ... е сега толкоз царевица дето хвърляхте за производство на етанол за добавка към бензините , било още по- замърсяващо от бензина ! малко е да ви псува човек ... толкоз години царевици рапици само ...изпотровихте земята , мама ви гнусна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още