IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е готов да инвестира милиарди евро за позеленяване на енергетиката

Енергийноинтензивната индустрия изгражда зелени централи за собствено ползване, с които да намалят разходите си, коментират от АИКБ

19:02 | 17.02.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Богомил Манчев (Булатом) беше категоричен, че новото поколение ядрени реактори са много по-гъвкави и могат да се управляват много по-лесно. Така ядрените блокове могат да бъдат нужните базови мощности, които да позволят включването на възобновяемите енергийни източници в системата.

Той посочи още, че потреблението на електроенергия от електромобилите годишно би било около 80 тераватчаса годишно и това изисква повече от предвидените във вариантите на АИКБ нови мощности. "Проблемът ни е транспортът, не енергетиката", категоричен беше още експертът.

При позеленяването на енергетиката трябва да се обърне особено внимание на сградния фонд, коментира Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация. В България има 300 млн. кв. метра сгради, от които около 1/5 от обитаемите площи са празни. Състоянието на тези сгради от енергийноефективна гледна точка обаче не е никак добро, а подобряването му може да промени съществено моделите за развитието на енергийния сектор.

В момента цената на соларната енергия е с 88% по-ниска, отколкото се прогнозираше преди 10 години, което означава, че преди 10 години никой не е знаел какво ще се случи със сектора, каза още експертът. Според него може да се окаже, че през  2030-32 година ще бъдем в същото положение. "Ние нямаме идея как ще се развиват технологиите, особено по отношение на ВЕИ и водород", каза Попов по време на дискусията.

Енергийният регулатор ще подкрепи инициативите за позеленяване на българската енергетика, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. Той посочи, че отпадането на проекта за изграждане на газов блок в Маришкия басейн от Плана за възстановяване, не означава, че отпада необходимостта от него. Според Тодоров е напълно възможно такъв блок да бъде изграден с частни средства.
"Поемете риска и предизвикателството да участвате на пазара на електроенергия не само като потребители, но и като производители и търговци", каза новият председател на КЕВР.

Експертът Иван Хиновски отбеляза, че във вариантите на АИКБ не е включен капацитета на р. Дунав. Има проекти, чиято първа цел е намаляване на климатичните проблеми в региона и корабоплаването, и и едва на трето място идват енергийните ползи, отбеляза председателят на УС на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Според него обаче тези ползи не са никак малки и дават възможност за изграждане на 1200 мегавата мощности.

Бизнесменът Пламен Бобоков, един от собствениците на "Монбат", определи плановете на правителството за изграждането на батерийни мощности от 6000 мегаватчаса като "абсурдни". Той припомни, че все още няма технология за рециклиране на литиево-йонните батерии. Твърдо в Съюза за стопанска инициатива са за нови ядрени мощности, но това не изключва и газовите блокове, допълни още бизнесменът, който е член на УС на организацията.

Той беше категоричен, че има интерес към нови ядрени мощности в страната от частни инвеститори, както и че в страната има залежи от конвенционален газ, които са замразени заради интереси на чужди държави.

Тепърва предстои широка дискусия за Плана за възстановяване, анонсира по време на дискусията депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов. Той допълни, че до седмици в пленарната зала ще бъде дискутирани значителни облекчения на процедурите за изграждане и присъединяване на зелени мощности за собствено ползване. 

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира множество проблеми, пред които се изправят инвеститорите в малки проекти за собствено ползване и призова управляващите да прегледат спънките, които са факт заради промени, направени от служебния кабинет през 2021 година. Добрев нарече идеята за 6000 мегаватчаса батерии "екзотична".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Богомил Манчев пак лъже като дърт циг.анин.Щели да трябват 80 тераватчаса за електрическата мобилност.АКо приемем,че в България някога ще има 2.4 млн леки коли и изминават по 20 хиляди км на година, а за 100 км са нужни около 16 квтч към момента,(а това число вероятно ще намалее в бъдеще), това са 8 тераватчаса, а не 80.Този ще се нас.ере с тоз АЕЦ, и напълно го разбирам де, като си спомня кви печалби изкарваше докато течеше гъбаркането с Белене..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 2 години
*** си. И ***. Срам за инженера!Трябва много да четеш и изобщо да не пишеш. И може да минеш за не толкова глупав. Изгледай цялата презентация (има я във ФБ) и попитай учтиво, ако още не ти е ясно пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
national power
преди 2 години
Изграждане на 7500 мв слънце и 1500 мв вятър.Сега имаме 1500 мв слънце и 500мв вятър.Та станаха 9000 мв слънце и 2000мв вятър.Да предположим че сме април май вятър няма о производство и 9000мв слънце бичат по 0,8 значи 7200 мегавата товара 3300-3500 износ няма щото няма къде..Как регулираме честотата и напреженията?какво става с Първичното регулиране на честотата?Какво се случва с вторичното регулиране на честотата и обменните мощности...идва облак 200 мегавата изчезват...какво се случва.Тия същитеолигофрени от АИКБ искаха пазар видяха какво направиха ноидиотията продължава с пълна пара.Сезоните се сменят идва есента както се пее в една песен десет дена мъгла слънцето не работи какво правим?Аз предлагам БАН да изобрети модл при който над България винаги има толкова слънце колкото ток ни трябва....Това с водорода и батеиите е несериозно и изобщо няма да го коментирам...Идиотиинекадърници са се събрали на празни приказки,Сега им е скъпо утре няма да го има.Политици бизнесмени адвокати и счетоводители трябва да бъдат изритани от Енергетиката...Ще се стои без ток докато такивауроди вземат решенията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Да, ама срещу гарантирано изкупуване на енергията на баснословни цени... нали? Иначе само бобоков е казал истината в очите, ама има ли кой да го чуе? 6000 МвТ батерии - кой ***-0т го измисли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Бизнесът е готов да инвестира милиарди евро за позеленяване на енергетиката === не, джурнаглистите надуват вувузели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
готов, не готов... няма избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
позеленяване на моя дъртия ... е сега толкоз царевица дето хвърляхте за производство на етанол за добавка към бензините , било още по- замърсяващо от бензина ! малко е да ви псува човек ... толкоз години царевици рапици само ...изпотровихте земята , мама ви гнусна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още