IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се самосезира заради възможен картел при горивата

Антимонополната комисия проверява за неоснователно фиксиране на цени при "Сакса" и "Инса ойл"

18:34 | 14.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на автомобилните горива в страната. Това съобщават от антимонополната комисия.

Комисията започва разследване дали в случая е налице картелно споразумение.

За търговците на горива „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД са събрани данни, че неоснователно са определяли (фиксирали) продажни цени за крайни клиенти и така са ограничили конкуренцията.

В КЗК постъпиха множество сигнали, съдържащи информация и конкретни данни относно непазарно съществено повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти, предлагани от търговци на дребно в търговски обекти за продажба на горива, собственост на търговци на вериги от бензиностанции. Информацията, събрана от комисията, насочва към изводи за необосновано повишаване на цените на едро и дребно от някои търговци, което повишение няма икономически причини, посочва се в съобщението. 

Въз основа на публично достъпна информация Комисията е установила, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 2-3 март 2022 г., когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е 2,82 лв./л. През разглеждания период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите "Круиз" и "Инса ойл".

След анализа на получените сигнали и становища от Комисията правят предположение за наличие на забранено картелно споразумение, забранено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двамата търговци на горива, опериращи вериги от бензиностанции - дружествата „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД. За тези дружества са събрани данни, че в периода 2 - 11 март 2022 г. неоснователно са определяли (фиксирали) продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар. Това тяхно поведение има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, смятат от КЗК.

В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, като при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен и допълнен.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още