IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" за година и половина напред

Министърът на околната среда Борислав Сандов е притеснен за работата на украинските ядрени централи, подложени на обстрел

17:11 | 17.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

България има необходимото свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлоуй" за година и половина напред, стана ясно от коментар на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в Брюксел. Пред български медии той спомена още, че се водят и преговори за алтернативи с американската компания Westinghouse, предаде БТА.

Припомняме, че през февруари 2021 г. АЕЦ "Козлодуй" сключи договор с Westinghouse Electric Швеция за проучване на възможността за диверсифициране на ядреното гориво, използвано в пети блок на централата. Този анализ е втората реална стъпка за използването на алтернативно гориво в реактора.

Гориво на Westinghouse се използва в Запорожката АЕЦ, чиито реактори са от същия тип като тези в Козолодуй. В хода на руското нашествие в Украйна руски военни превзеха украинската централа, която със своите шест реактора е най-голямата в Европа.

Преди броени седмици енергийният министър Александър Николов и финансовият министър Асен Василев бяха на посещение в САЩ. Според информациите те са имали срещи именно с представители на Westinghouse. В началото на февруари по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски обаче коментира, че през 2022 г. няма да да бъдат проведени процесите за диверсификацията на горивото в АЕЦ "Козлодуй".

По време на дискусията за бюджета на Министерството на енергетиката и второстепенните разпоредители с бюджетни средства той обясни, че не очаква през тази година да бъдат готови анализите, които са необходими за работата на експертите.

АЯР е институцията, която трябва да даде одобрение за използване на алтернативното гориво, след като се убеди, че това не носи риск са безопасната работа на централата.

В Брюксел Сандов коментира още опасенията си за работата на украинските ядрени централи.

Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна, поясни още той и допълни, че опасността идва от уязвимостта на тези централи във връзка с нападения и снаряди, които попадат в близост до тях. От друга страна е необходимо и да се поддържат охладени реакторите, които функционират, за да не се стигне до прегряване.

"Вярвам, че самите руски военни действия няма да отидат до самоубийствения ефект, защото все пак са близо до Русия. Категорично това е риск за цяла Европа, за целия свят. Вярвам, че няма да се стигне дотам. България е подготвена да реагира, но при такава авария никой не може да избегне всички щети. Можем само да ги ограничим", обобщи вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами те тези 2000МВ ги изнасяме навън в момента. Просто ще трябва да спрем износа нищо особенно :) Между другото в момента България АЕЦ печели страшно много кинти от тока. Произвежда го на 50лв. мегават и го продава на 350 навън :) 10 пъти ! eso.bg - всеки сам може да провери онлайн в реално време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Сеното за АЕЦ се заявява 18 месеца предварително според ЕОН , оператор на германските АЕЦ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Един селянин гледа в плевнята му да има сено 2-3г напред. АКО може и повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още