IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът ще обсъжда енергетиката и сигурността на форум в САЩ

На 9 и 10 май Петков ще Лидерска среща на Мюнхенската конференция по сигурността

17:16 | 07.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Министър-председателят Кирил Петков ще обсъжда мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“ по време на работно посещение в Съединените американски щати.

На 9 и 10 май премиерът ще е във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в Лидерска среща на най-високо ниво, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Πpeди дни Петков вече обяви, чe Бългapия вoди пpeгoвopи зa дocтaвĸa нa втeчнeн гaз (LNG) ĸaĸтo cъc CAЩ, тaĸa и c Eгипeт. Tъpceнeтo нa aлтepнaтивни изтoчници пpидoби ocoбeнo знaчeниe cлeд избyxвaнeтo нa вoйнaтa в Уĸpaйнa и cпpeнитe пoтoци газ ĸъм Бългapия oт cтpaнa нa „Гaзпpoм“.

Заедно с Петков ще бъдат министрите на енергетиката Александър Николов, на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

В САЩ Петков ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна, включително и запазване и утвърждаване на българския суверенитет в енергетиката, отбраната и инвестициите.

Срещата е ключова инициатива на Конференцията, утвърдена като един от най-значимите международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността. Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 1 година
Да отидеш е едно, да свършиш полезна работа за държавата си - друго. Аз също като кравата губя мотивация да участвам в дискусии по дадени теми, защото има двама-трима очевидно икономически неграмотни хора, които настървено защитават това, за което вероятно са ги "цанили" - да обиждат тези, които не споделят заповяданото им мнение, да се повтарят, да са агресивни. Така нивото на сайта падна и не е това, което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
KPABATA
преди 1 година
Админче, защо ме изтри? Защото аз съм единствения който пише коментари за инвестиции и единствения който пише без да обижда?Не случайно никой не влиза и пише в този сайт освен няколко изтрещели спекуланта на които друго не им остава освен да обиждат тези които се опитват да проведат нормален разговор.Успех с тримата останали посетители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още