IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Русия се превърна в ненадежден партньор на Европа

Трябва да приемем, че през следващите години енергийните ресурси ще бъдат скъпи, пише енергийният експерт

13:08 | 10.05.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Темата за намаляването на вноса на природен газ от Русия отново ни раздели на два лагера, написа в коментар във Facebook енергийният експерт Калоян Стайков. Едните поддържат тезата, че замяната на руския газ е невъзможна и това ще срине европейската икономика, а другата - че танкерите с втечнен газ още утре тръгват към Европа.

Първите разглеждат казуса в условията на надеждни доставки от Русия, а вторите - повече в академичен контекст, без да се съобразяват с обективни и субективни ограничения, смята експертът. Русия още от 2021 година обаче се доказа като ненадежден партньор на Европа.

"ЕС има нужда от повече количества, Русия не ги доставя и цените се увеличават. В допълнение към това, тази година Русия започва война в Украйна, въвежда едностранни промени в дългосрочни договори и изглежда все по-малко надеждна за каквито и да било търговски отношения", пише Стайков.

Според неговите изчисления обаче алтернативните доставки на втечнен газ могат да покрият едва 24% от годишното потребление на ЕС спрямо 40% от годишното потребление, което се покрива с вноса от Русия. "И тази разлика не е за пренебрегване", допълва той.

Нещо повече - предизвикателствата не са равномерни и са по-сериозни за страните от Югоизточна Европа и Централна и Източна Европа, които имат по-ограничен достъп до втечнен газ или са силно зависими от един доставчик на природен газ. "Парадоксално, проблемът с руския газ е, че той е евтин и ЕС лесно се пристрастява към него. Това прави отказът от евтиния ресурс по-труден, като на първо място обикновено се цитира по-високата цена на алтернативите", посочва Калоян Стайков в своята позиция.

Според него обаче това ни връща отново към надеждността на доставчика. "Може ли да се разчита на доставчик, който ви предлага суровини на ниска цена и лека-полека ви увеличава зависимостта от неговите доставки, а в един момента изкуствено ограничава количествата, което води до скок в цената?", коментира той.

С ниската цена, понякога и постигана изкуствено, "Газпром" ограничаваше работата по проекти за алтернативни доставки, като например газовата връзка с Гърция IGB, по която работата се проточи повече от десетилетие (само окончателното инвестиционно решение по проекта беше взето през 2015 година).

Стайков е категоричен, че през следващите години ще трябва да приемем, че цените на енергийните ресурси ще растат, или поне ще бъдат високи и това означава промяна в поведението и на бизнеса, и на домакинствата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Стайков, ние не сме чак толкова ***! Трябва повече да се постараеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Като откраднеш парите на "партньора" си, после обикаляй да обясняваш колко е ненадежден. Смеех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още