IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Русия се превърна в ненадежден партньор на Европа

Трябва да приемем, че през следващите години енергийните ресурси ще бъдат скъпи, пише енергийният експерт

13:08 | 10.05.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Темата за намаляването на вноса на природен газ от Русия отново ни раздели на два лагера, написа в коментар във Facebook енергийният експерт Калоян Стайков. Едните поддържат тезата, че замяната на руския газ е невъзможна и това ще срине европейската икономика, а другата - че танкерите с втечнен газ още утре тръгват към Европа.

Първите разглеждат казуса в условията на надеждни доставки от Русия, а вторите - повече в академичен контекст, без да се съобразяват с обективни и субективни ограничения, смята експертът. Русия още от 2021 година обаче се доказа като ненадежден партньор на Европа.

"ЕС има нужда от повече количества, Русия не ги доставя и цените се увеличават. В допълнение към това, тази година Русия започва война в Украйна, въвежда едностранни промени в дългосрочни договори и изглежда все по-малко надеждна за каквито и да било търговски отношения", пише Стайков.

Според неговите изчисления обаче алтернативните доставки на втечнен газ могат да покрият едва 24% от годишното потребление на ЕС спрямо 40% от годишното потребление, което се покрива с вноса от Русия. "И тази разлика не е за пренебрегване", допълва той.

Нещо повече - предизвикателствата не са равномерни и са по-сериозни за страните от Югоизточна Европа и Централна и Източна Европа, които имат по-ограничен достъп до втечнен газ или са силно зависими от един доставчик на природен газ. "Парадоксално, проблемът с руския газ е, че той е евтин и ЕС лесно се пристрастява към него. Това прави отказът от евтиния ресурс по-труден, като на първо място обикновено се цитира по-високата цена на алтернативите", посочва Калоян Стайков в своята позиция.

Според него обаче това ни връща отново към надеждността на доставчика. "Може ли да се разчита на доставчик, който ви предлага суровини на ниска цена и лека-полека ви увеличава зависимостта от неговите доставки, а в един момента изкуствено ограничава количествата, което води до скок в цената?", коментира той.

С ниската цена, понякога и постигана изкуствено, "Газпром" ограничаваше работата по проекти за алтернативни доставки, като например газовата връзка с Гърция IGB, по която работата се проточи повече от десетилетие (само окончателното инвестиционно решение по проекта беше взето през 2015 година).

Стайков е категоричен, че през следващите години ще трябва да приемем, че цените на енергийните ресурси ще растат, или поне ще бъдат високи и това означава промяна в поведението и на бизнеса, и на домакинствата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
мужиците водката я внасят в голямата си част. погледни им статистиката... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
...а не мислиш че при задаващия се крах в ЕС е редно да си биеш шута за Русия... докато не сме затворили границите и не ти искат изходяща виза от ЕС... емигрирай за Москва докато е време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
поправка... без оръжия, видяхме, че и те са със същото качество като колите! газ, нефт и водка... това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Хахахаха, смeшко, а какво РЕАЛНО произвежда "великият запад", дето затъва в дългове? Една "мурзиландия" може направо да УНИЩОЖИ жалките им икономики. Тая година търговският дефицит на САЩ като нищо ще удари 1.5 ГБ. А ако свободни и богати държави като Китай си дръпнат парите от там? Такива като тебе и за сто години няма да разберат, че който държи суровините и енергията - който държи пшеницата и торовете, той командва... защото без айфончета се живее, без хляб не !!! А защо ти е айфончето, ако нямаш ток, поне да го заредиш? Ако нямаш топла вода, ако не можеш да си купиш хляб, не защото е скъп, а защото НЯМА? Май скоро някои ще си ядат айфоните !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
...и доставките на втечнен газ няма да покрият и половината количества, които ЕС ще загуби при разрив в Русия. Просто няма откъде да дойдат те. Наесен правителствата ще падат като круши... и дори евролидерите ще са благодарни, ако само ги свалят от власт, вместо да им свалят и главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Не Русия - ЗАПАДЪТ се доказа като ненадежден партньор !!! Запорираш резервът на суверенна държава, крадеш собствеността на гражданите и, запорираш и сметките, така че да не може да си получи парите от доставките, които ти прави - а после казваш, че тая държава била ненадежден партньор? Кой западен "политик" беше предложил Русия да снабдява западът с газ и петрол безплатно? Колко по-големи доказателства, че комунистите са се изнесли на запад? Русия пак остава коректна и пак си изпълнява договорите. Какво е направила 21-ва - не подаваше ДОПЪЛНИТЕЛНИ количества газ над договорите... длъжна ли е? Кой е ненадеждния партньор, стайков? Ти си олигo-фp-ен, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Газ, нефт и оръжия. Това е Мурзиландия. Оръжията ви вече видяхме - пълен т*шак. Относно другите две ... e ватенки имам новина за вас ... Скоро ще си търсите нови пазари за тях, но това си е ваш проблем. Разбира се имате имате и опция да станете нормална държава, без да нападате съседите си. Доколкото ви познавам обаче, това е загубен кауза, поне за следващите няколко десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Рашистите никога не са били надежден търговски партньор. Ни-ко-га! С коч.ин.ата винаги се работи в брой и с предплащане. Освен политическите рискове, там има и технически риск, поради мър.лявото отношение на работниците съчетано с неглежиране на инфрастурктурата. *** сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Новият Указ на Президента на РФ предвижда ликвидиране на недружествените страни, чрез пълен отказ от доставки дори и по дългосрочни договори. Указът се отнася не само до газа и нефта, но обхваща и всякакви суровини, храни, ураново гориво, изкуствени тороме и пр. Единият клон на СП-2 се насочва за задоволяване на вътрешните нужди на РФ от газификация. Ако Германия размисли, може да получи газ по този клон не по-рано от 2028 г. Германия без енергоресурси и суровини става за смях дори на сомалийците. Енергетика не се прави с ветрени мелници и лунни фотки. Ще го разберат, но по трудния начин. Енергетиката е двиганелят на прогреса. Засега се къпят 1 път месечно, само групово и по възможност със студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
Като откраднеш парите на "партньора" си === И какво като са ги откраднали? Те са длъжни да изпълняват договорите за доставка на газия и без пари, защото в договорите не пише нищо за кражба. Джендърмерията ще ги съди в своите джендърмерски съдилища, където оррките нямат никакъв шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още