IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов се завръща начело на енергийния регулатор

Предишният председател на комисията се завръща след решение на парламента. По време на дебатите споровете бяха около адекватността на работата на депутатите

12:12 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Иван Иванов отново ще застане начело на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), решиха депутатите, след като Конституционният съд обяви за нищожно решението за назначаване на неговия наследник Станислав Тодоров.

След повече от 2 часа дебати в подкрепа на това решение гласуваха 132-ма депутати, против бяха двама, а осмина депутати се въздържаха.

От ГЕРБ бяха категорични, че това решение не е необходимо, защото Иван Иванов автоматично се завръща в регулатора, тъй като не е подавал оставка, нито освобождаването му е гласувано от Народното събрание. Бившите управляващи обаче гласуваха "за", за да го насърчат да се завърне на поста и да има спокойствието да работи.

Вносителят на решението - депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева, коментира, че Иван Иванов няма желание отново да заеме поста, а без решение на Народното събрание не би влязъл отново в регулатора, защото уважава принципите на правовата държава.

От "Възраждане" обясниха по време на дебатите, че ще гласуват с "въздържал се", защото имат опасения, че КЕВР ще подкрепи искането на "Булгаргаз" за повишаване на цената на природния газ с 54% от 1 август.

"БСП за България" пък заявиха, че няма да участват в това гласуване. Депутатът Борислав Гуцанов припомни, че партията е предложила депутатите да разгледат управленска програма на партията в следващите шест месеца, но това предложение беше отхвърлено. Така се стигна до ситуацията проучвателният мандат за съставяне на правителство да бъде върнат неизпълнен

Станислав Тодоров беше назначен с решение на 47-ото Народно събрание през февруари. Той беше издигнат от "Продължаваме промяната" и беше единственият кандидат за този пост. Още тогава обаче се заговори, че изборът му е станал в нарушение на правилата, защото депутатите промениха изискванията към председателя на КЕВР, докато течеше процедурата за избора му. В началото на юли Конституционният съд потвърди тези опасения и се произнесе за нищожността на това назначение.

При дискусия в комисията по правни въпроси и комисията по енергетика на Народното събрание в сряда (27 юли) беше посочено, че когато решения на парламента бъдат обявени за невалидни, депутатите трябва да изчистят възникналите правни проблеми. 

Иван Иванов беше назначен с решение на Народното събрание през април 2015 г. Той председателстваше регулатора почти 2 години след изтичане на мандата му. По закон председателят на КЕВР трябва да остане на поста си до избора на неговия наследник.

С отстраняването на Станислав Тодоров работата на КЕВР де факто е блокирана поради невъзможност за извършване на административната дейност. Съставът на регулатора беше намален от деветима на петима членове, което означава, че председателят е балансьор при вземане на решения на двата състава на регулатора - за енергийния и за водния сектор.

По време на дебатите в Народното събрание депутатите спореха относно компетенциите си и качеството на решенията на 47-ото Народно събрание, както и какво е довело до падането на правителството. 

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) коментира, че управляващите са били арогантни и не са се вслушвали в аргументите на политическите си опоненти. По тази причина и Конституционният съд отменя решенията на Народното събрание и се стига отново до предсрочни парламентарни избори.

Тошко Йорданов (ИТН) обвини за създалата се ситуация юридическата некомпетентност на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. Той посочи още, че неговата партия е била влязла в "тъпа коалиция" с "Продължаваме промяната" и посочи, че партията не е устоявала своите позиции, освен по време на коалиционните съвети.

В пленарната зала се чуха призиви за изработване на механизъм, при който да бъде назначаван председател на КЕВР, когато той е в невъзможност да върши тази работа. Преди ден се появи идея членовете на комисията да могат да избират помежду си кой да председателства работата на регулатора. Ива Митева обаче заяви, че подобна процедура би била в нарушение на закона, защото Народното събрание назначава или освобождава председателя на независимия енергиен регулатор.

По време на брифинг Станислав Тодоров обясни защо не може сега да прехвърли на друг член правото да ръководи регулатора. Според юристите в КЕВР такова решение би било нелегитимно и лесно атакувано в съда, защото Тодоров би го направил, знаейки, че е назначен с нищожно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още