IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изнесла около 1/3 от произведената електроенергия през май

Първите официални данни след спирането на доставките на руски газ показват, че те намаляват с 14,5%

12:26 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През май България е изнесла около 1/3 от произведената в страната електроенергия, става ясно от данните за производството и доставката на енергийни продукти на Националния статистически институт (НСИ). Производството на електроенергия намалява с 12% спрямо април, но спрямо същия период на миналата година има ръст от 8,4 на сто.

През май в страната са произведени 3,6 тераватчаса електроенергия, а понижението спрямо април се дължи основно на намаленото производство на АЕЦ "Козлодуй" в този период - пети блок на централата беше в планов годишен ремонт през целия месец.

Основната част от произведената електроенергия - 2,45 тераватчаса, е била реализирана в страната. Доставките намаляват с 6,7% на месечна база. Спрямо същия период на миналата година има минимален ръст от 1,9 на сто, е видно още от статистиката.

През май в страната са добити 2,79 млн. тона твърди горива, което е увеличение от почти 8 на сто спрямо април и от почти 17 на сто спрямо миналия май. През април имаше съществено намаление на добивите на месечна база, но секторът успя да го преодолее. Основен потребител на въглищата, добивани у нас, са електроцентралите, които при високата цена на електроенергията на пазара работят на печалба.

През май в страната са доставени 2,83 млн. тона, като разликата е покрита от внос. Доставките растат с почти 17% спрямо май 2021 г., а спрямо април увеличението е от 8%.

НСИ дава и първите данни за доставките на природен газ, след като "Газпром" спря износа към България. От тях е видно, че през май в страната са влезли към 200 млн. куб. метра газ, което е с 1% надолу спрямо април. Доставките на руски газ спряха окончателно на 27 април и още през миналия месец статистиката съобщи за спад от близо 1/3 на годишна база през април.

През май ситуацията започва да се нормализира и спадът се забавя до 14,5% спрямо май 2021 г.

Данните показват още повишаване на производствто и на доставките на автомобилни горива на пазара през май. Тогава са произведени 160 хил. тона (ръст от 33,3%) безоловен бензин и 297 хил. тона (+20,7%) дизелово гориво. На пазара у нас са доставени 200 хил. тона (+4,7%) дизелово гориво и 44 хил. тона (+29%) безоловен бензин.

Преди ден българският премиер в оставка Кирил Петков съобщи, че като мярка за успокояване на пазара у нас ще бъде въведено ограничение руският петрол, преработен от "Лукойл", да може да бъде реализиран само на българския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още