IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щ. Ножаров: Нужни са газови доставки на каквато и да е цена

Написаните директиви и регламенти нямат никакво значение, когато оцеляването на българските граждани и икономиката са поставени на карта, посочи Ваня Григорова

12:48 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Щ. Ножаров: Нужни са газови доставки на каквато и да е цена

Той обърна внимание, че трябва да е подсигурена и съответната инфраструктура за доставката на газ. По думите му основният проблем с доставките на американски втечнен газ е, че трудно ще стигне до България.

"Гръцките терминали са резервирани, а терминалите през Турция оскъпяват газа. Но след като нямаме дългосрочни договори август е най-подходящият за доставки на количества на каквото и да е цена и условия. Това е задача на служебното правителство. После ще стане сложно, има криза в много държави", посочи Ножаров.

Експертът прогнозира трудно оцеляване за много бизнеси при липса на доставки и адекватна държавна помощ. Като най-засегнати от енергийната криза той очаква да са отраслите химия и нефтохимия, както и неметалните минерали като гипс и стъкло.

"Там производството не може да бъде спряно, предприятието трябва да бъде закрито. В сегашната ситуация се очертава много тежка зима. Ако през август не бъдат гарантирани доставки, ще има фалити на предприятия. Дали ще бъдат освободени 225 хиляди работници, или 25 хиляди, това е шокова ситуация и за домакинствата", смята Щерьо Ножаров.

Според икономическия експерт към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова България се намира във форсмажорна ситуация заради енергийната криза. „Написаните директиви и регламенти нямат никакво значение, когато оцеляването на българските граждани и икономиката са поставени на карта“, заяви тя. Григорова вижда изход за преминаване през „тежките дни“ възможността политиците да говорят с Европейската комисия прагматично.

По думите ѝ е недопустим призивът от Европейската комисия за ограничаване на потреблението на газ с 15%. Григорова обясни, че в България проблемът е основно отоплението в София. „Една трета от газа се потребява от "Топлофикация София". Вариантите са увеличение на цената на парното или "Топлофикация" да продължава да трупа загуби. Това ще доведе до фалит на дружеството, в един момент ще трябва да го спасим с държавни средства", смята икономическият експерт.

Според Григорова алтернативата е преминаването на потребителите към отопление на ток, но предупреди, че в този случай електропреносната мрежа няма да издържи.

„Политиците не желаят да проведат реален разговор“, посочи тя, убедена, че не е възможно хранилищата ще бъдат запълнени на 100% преди есента.

Григорова настоява политическите борби да не стават „за сметка на българския гражданин и бизнес“, Тя смята, че газът, който се доставя, не е по-евтин от "Газпром". „Никога газ, за чиято доставка е нужно да бъде втечнен, транспортиран и докаран регазифициран, няма как да е по-евтин. Гарантирането на газ не може да стане през път, който не съществува“, потвърди представителят на КТ "Подкрепа".

А икономически съветник към БСК изрази оптимизъм за следващия отоплителен сезон 2023/24.

"Европа беше зависима дълги години, ударно започнаха да се строят терминали за газ. Европа ще диверсифицира доставките си. Тази зима трябва издържим по някакъв начин. Правителство и държавата за следващата година трябва да дадат повече средства за подпомагане на домакинствата и бизнеса. Социалните партньори сме единни – нужна е държавна подкрепа. Рядко сме единодушни, когато е така, значи ситуацията е много сложна и тежка. Ние трябва да направим всичко възможно, за да получим тези седем кораба, трите кораба до Нова година и да се намерят допълнителни доставки", надява се Ножаров.

Трябва ли да се ограничи износът на ток, за да може да се компенсира предстоящото увеличение на потреблението на вътрешния пазар? Защо Европейската комисия не направи изключение за България при намаляване на потреблението на газ за разлика от Гърция? Ще се вслуша ли държавата в социалните партньори за държавни мерки в подпомагането на бизнеса и гражданите? Ще вземат ли адекватно решение политиците за енергийната криза? Каква трябва да е помощта на държавата за бизнеса? Ще имаме ли газ за зимата и задава ли се режим на тока?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още