IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LNG терминалът край Ревитуса удвоява капацитета си в края на август

Очакванията са, че операторът ще обяви търгове за увеличения капацитет

16:25 | 05.08.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В края на август терминалът за втечнен газ край гръцкия остров Ревитуса ще удвои капацитета си за съхранение, коментира гръцкият енергиен министър Костас Скрекас в Twitter. По този начин ще се отвори още капацитет за регазификация на съоръжението, пояснява още той, след като инспектира работата по проекта.

Атина предприе спешни мерки, за да гарантира енергийната сигурност на страната при спиране на доставките на руски газ, уточни още Скрекас пред журналисти по време на тази инспекция, допълва гръцкото издание To Vima.

Основната част от втечнения газ, който ще бъде получен допълнително, ще бъде насочен към газоцентралите за производството на електроенергия. "Defsa предприе всички необходими действия", допълни още той.

Терминалът за втечнен газ се управлява от гръцкия мрежови оператор Defsa и беше пуснат в експлоатация през 1999 година. Капацитетът му за регазификация е около 5,3 млрд. куб. метра годишно. Капацитетът за съхранение преди разширението е 225 хил. куб. метра. 

В Средиземно море има 28 големи терминала за втечнен газ. Тяхната роля стана ключова на фона на ограничените доставки на руски природен газ. Затова и слотовете за разтоварване са разпродадени от месеци и в момента желаещите да разтоварят танкер преговарят с търговци на газ.

Гърция също залага на терминалите за втечнен газ, за да гарантира своята енергийна сигурност и в момента строи още два - край Александрополис и край Коринт. За тези проекти са вложени около 740 млн. евро. България няма възможност да изгради терминал за втечнен газ на своя територия, тъй като в Черно море не могат да влизат танкери, пренасящи втечнен газ, през Босфора. Но "Булгартрансгаз" купи дял от строящия се терминал край Александруполис.

Очакванията са, че с разширяването на капацитета на "Ревитуса" ще бъдат обявени и нови търгове за разтоварване на танкери. Това би дало възможност на България да резервира слотове, които да използва за доставки на втечнен газ през следващите месеци.

Припомняме, че кабинетът "Петков" съобщи за договорени седем танкера с втечнен газ с един от най-големите американски доставчици - Cheniere, но от служебния кабинет отричат наличието на подобно споразумение и смятат през следващата седмица на свой ред да обявят търг за краткосрочна доставка на втечнен газ. Служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пък заяви директно пред "Нова телевизия", че по-изгоден от руския газ за България няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
fon
преди 1 година
Номиналния годишен капацитет на терминала край Ревитуса е 7 5,3 млрд. куб. метра годишно, а не 5.3https://***.gie.eu/transparency/databases/lng-database/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още