IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет сатошита за биткойн манията*

Революцията вече е налице: блокчейн технологията променя нашия свят и начина, по който създаваме стойност и използваме финансови услуги

08:14 | 21.12.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<u>Снимка: Ройтерс</u></p>

Снимка: Ройтерс

Store of value?

Контрааргументът, че биткойн по естествен път се е трансформирал в "дигитално злато", в един непреходен виртуален "store of value", а за златото не е нужно да е функционално, за да е ценно, според мен не издържа на по-задълбочен анализ. Първо, златото е залегнало в икономическата култура на човечеството от 5000 години, а биткойн не съществува и от десет.

Идеята биткойнът да продължава да бъде релевантен към 2140 г., когато ще се "изкопае" последната от 21 милиона единици, е абсурдна. Ерата на интернет доведе до времева свръх-акселерация на процеса на създаването, използването и заменянето на иновации; на практика живеем в постоянна учебникарска демонстрация на съзидателното разрушение в икономика, изградена предимно върху интелектуален труд.

Услуги, които са били свръхпопулярни в един момент, са полузабравен куриоз две години по-късно, след като са постлали пътя за следващата, по-добра. Нужно е само да си припомним прехода в чат-програмите от mIRC и ICQ през Skype през мобилните приложения Viber и WhatsApp до криптирания Telegram, преходът в социалните мрежи от Myspace до вездесъщите Facebook и Twitter, способни да печелят избори, изграждат бизнеси и унищожават кариери, революциите в интернет-търсачките, онлайн-търговията, мобилните устройства, съхраняването на данни в облак и т.н. и т.н.

Във всички тези сфери тенденцията е към обогатяването и съединяването на всички важни функции в една услуга, която да ги извършва комплексно по възможно най-добрия начин. Макар и подобно развитие да не може да се очаква в случая с нещо толкова ново и неизследвано като криптовалутите, в дългосрочен план трябва да се вземе предвид отпадането на над 90% от тях от пазара и постоянното адаптиране на останалите в режим на конкуренция. 

Ако биткойн не се приспособи технологично към бъдещето, в какъвто аспект той вече изостава, той ще се превърне във вкаменелост от миналото и в някакъв момент ще престане да оправдава гигантската си стойност. Второ, златото е материална ценност; то може да се докосне, всеки знае как изглежда и кое го различава от другите метали. За огромната част от инвестиралите в биткойн, неговото притежание е ефимерно и представлява просто една цифра на екрана на онлайн-борсата им, около която се проектират графики.

Замяната на BTC с някое от другите, по-функционални съчетания от букви на екрана не би им направило никакво впечатление и не би довело до каквато и да е промяна в техния живот. Тази продължаваща "неуловимост" на Биткойн извън виртуалния свят обуславя и защо някои от най-уважаваните инвеститори на света изненадващо продължават да са скептични или дори враждебно настроени към технологията, въпреки че икономическата им експертиза и дългогодишен опит със сигурност да надхвърлят тези на редовия крипто-ентусиаст.

Равносметката

Вземайки предвид гореизложените обстоятелства, смятам следната дългосрочна прогноза за най-вероятна: биткойн ще продължи да предвожда в близко бъдеще все по-масовото навлизане на криптовалутите в употреба; хайпът около него е гигантски, а печалбите са главозамайващи. Възходът му може да продължи още една или повече години, като нищо не пречи за това време да се сбъднат сценариите за цена от 40 000 долара, а дори и 100 000 долара и повече. В дългосрочен план обаче вертикалният растеж не може да бъде устойчив и криптовалутата ще бъде застигната от собствените си родилни дефекти. Резултатът от това вероятно няма да бъде някакъв апокалиптичен борсов срив, а постепенно отшумяване на неговата популярност и стойност до момента, в който не бъде изместен от първото място от друга криптовалута, която използва блокчейн-технологията по-ефективно.

Биткойн не е само техническо или финансово явление, но и социално. Превратният път на криптовалутата до сегашните ѝ висоти представлява един велик разказ за епохата, в която живеем, мечтите и страховете, които я оформят и е своеобразна цайтгайст-драма в реално време за надеждата технологичният прогрес да направи така, че един ден да се събудим и всички да сме милионери. При всички положения първата крипто-валута заслужава дълбок поклон- тя може и да не представлява бъдещето в дългосрочен план, но тя отвори широко вратата към него.

Революцията вече е налице: блокчейн-технологията променя нашия свят, начина по който създаваме стойност и използваме финансови услуги. Този процес ще доведе до промени във функционирането на глобалната финансова система и икономика, такава каквато я познаваме. Независимо как точно ще изглежда бъдещето на Биткойн и докога той ще е част от тази промяна, със сигурност ще се насладим на много интересни времена, докато тя окончателно се оформи.

Дотогава: еnjoy the ride.

*Даниел Шекерлетов е бакалавър по политология (от СУ) и магистър по антропогеография (Тюбингенски университет, Германия). Той работи в сферата на транспортната политика, а към интересите му спадат също стратегическото планиране, икономическа география и геополитика, а в сферата на инвестициите - криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
crypto
преди 6 години
Сега е моментът за купуване! Отново, временно са пуснати регистрациите в Binance (една от най-добрите крипто борси), за благодарност за хубавата новина, можете да се регистрирате чрез моят реферален линк: https://***.binance.com/?ref=12387070
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
kristian.yakov
преди 6 години
Защо толкова олелия не знам...Хората по цял свят чакат Лайтнинга, че да се отправят тия транзакции. Мирно бе още малко (6 до 9 месеца каза доктора)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
kristian.yakov
преди 6 години
Coinbase е най голямата борса,От там пък безплатно можеш да преместиш биткойна в GDAX и да го търгуваш.Успех ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
troika
преди 6 години
Как е, измерихте ли си ги? Нещо полезно по темата на статията няма ли да кажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
hotclick
преди 6 години
От коя борса да купя с дебитна карта от Уникредит или Райфаизен от този списък http://cryptosboard.com Не ми харесват българските сайтове, курсът им е много ама много висок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 9
abdul
преди 6 години
Биткойн в момента изпълнява ~6666 пъти по-малко трансакции от банките. По нива числата варират. Както вече отбелязах, това е проблем при Биткойн, но нито е неразрешим, нито е смъртоносен за Биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
зада не излезе че изкарвам вътрешна информация, че ще ме *** :):), но и да не излезе че ти бягам от въпроса един телеком от района на реал мадрид за последните 24 часа е направил 35К лизинга и малко над 200К транзакции, демек плащания ... банките са по10 , по 20 от тована ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Та? Дай поне порядък хайде - за epay, за средна банка, за ЕС банка, за международна клирингова система.Не е необходимо всеки юзър "да го сторва това локално".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
1. Защо да няма? Хах, защо да има? Нямам намерение да те образовам безплатно.2. Не са САЩ виновни разбира се, хората понякога сами са си виновни. САЩ са виновни, когато започнат да си налагат волята с гагата.3. "прогресивно не било проблем ... доообре" Разбира се, че не е проблем :-).4. На такива въпрос отговарям след като видя превод към биткойн адреса ми.5. "И да те питам, ти с кво се занимаваш по принцип ?" :-) Извинявай, не видях числата за брой трансакции. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Имаш ли някаква бегла представа колко трансакции се изпълняват на ден в системата на epay например?----имам, това работя :):) числата са много големи ! но явно ти нямаш че да може да си мислиш че всеки юзер може да го сторва това локално :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още