IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет сатошита за биткойн манията*

Революцията вече е налице: блокчейн технологията променя нашия свят и начина, по който създаваме стойност и използваме финансови услуги

08:14 | 21.12.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<u>Снимка: Ройтерс</u></p>

Снимка: Ройтерс

Store of value?

Контрааргументът, че биткойн по естествен път се е трансформирал в "дигитално злато", в един непреходен виртуален "store of value", а за златото не е нужно да е функционално, за да е ценно, според мен не издържа на по-задълбочен анализ. Първо, златото е залегнало в икономическата култура на човечеството от 5000 години, а биткойн не съществува и от десет.

Идеята биткойнът да продължава да бъде релевантен към 2140 г., когато ще се "изкопае" последната от 21 милиона единици, е абсурдна. Ерата на интернет доведе до времева свръх-акселерация на процеса на създаването, използването и заменянето на иновации; на практика живеем в постоянна учебникарска демонстрация на съзидателното разрушение в икономика, изградена предимно върху интелектуален труд.

Услуги, които са били свръхпопулярни в един момент, са полузабравен куриоз две години по-късно, след като са постлали пътя за следващата, по-добра. Нужно е само да си припомним прехода в чат-програмите от mIRC и ICQ през Skype през мобилните приложения Viber и WhatsApp до криптирания Telegram, преходът в социалните мрежи от Myspace до вездесъщите Facebook и Twitter, способни да печелят избори, изграждат бизнеси и унищожават кариери, революциите в интернет-търсачките, онлайн-търговията, мобилните устройства, съхраняването на данни в облак и т.н. и т.н.

Във всички тези сфери тенденцията е към обогатяването и съединяването на всички важни функции в една услуга, която да ги извършва комплексно по възможно най-добрия начин. Макар и подобно развитие да не може да се очаква в случая с нещо толкова ново и неизследвано като криптовалутите, в дългосрочен план трябва да се вземе предвид отпадането на над 90% от тях от пазара и постоянното адаптиране на останалите в режим на конкуренция. 

Ако биткойн не се приспособи технологично към бъдещето, в какъвто аспект той вече изостава, той ще се превърне във вкаменелост от миналото и в някакъв момент ще престане да оправдава гигантската си стойност. Второ, златото е материална ценност; то може да се докосне, всеки знае как изглежда и кое го различава от другите метали. За огромната част от инвестиралите в биткойн, неговото притежание е ефимерно и представлява просто една цифра на екрана на онлайн-борсата им, около която се проектират графики.

Замяната на BTC с някое от другите, по-функционални съчетания от букви на екрана не би им направило никакво впечатление и не би довело до каквато и да е промяна в техния живот. Тази продължаваща "неуловимост" на Биткойн извън виртуалния свят обуславя и защо някои от най-уважаваните инвеститори на света изненадващо продължават да са скептични или дори враждебно настроени към технологията, въпреки че икономическата им експертиза и дългогодишен опит със сигурност да надхвърлят тези на редовия крипто-ентусиаст.

Равносметката

Вземайки предвид гореизложените обстоятелства, смятам следната дългосрочна прогноза за най-вероятна: биткойн ще продължи да предвожда в близко бъдеще все по-масовото навлизане на криптовалутите в употреба; хайпът около него е гигантски, а печалбите са главозамайващи. Възходът му може да продължи още една или повече години, като нищо не пречи за това време да се сбъднат сценариите за цена от 40 000 долара, а дори и 100 000 долара и повече. В дългосрочен план обаче вертикалният растеж не може да бъде устойчив и криптовалутата ще бъде застигната от собствените си родилни дефекти. Резултатът от това вероятно няма да бъде някакъв апокалиптичен борсов срив, а постепенно отшумяване на неговата популярност и стойност до момента, в който не бъде изместен от първото място от друга криптовалута, която използва блокчейн-технологията по-ефективно.

Биткойн не е само техническо или финансово явление, но и социално. Превратният път на криптовалутата до сегашните ѝ висоти представлява един велик разказ за епохата, в която живеем, мечтите и страховете, които я оформят и е своеобразна цайтгайст-драма в реално време за надеждата технологичният прогрес да направи така, че един ден да се събудим и всички да сме милионери. При всички положения първата крипто-валута заслужава дълбок поклон- тя може и да не представлява бъдещето в дългосрочен план, но тя отвори широко вратата към него.

Революцията вече е налице: блокчейн-технологията променя нашия свят, начина по който създаваме стойност и използваме финансови услуги. Този процес ще доведе до промени във функционирането на глобалната финансова система и икономика, такава каквато я познаваме. Независимо как точно ще изглежда бъдещето на Биткойн и докога той ще е част от тази промяна, със сигурност ще се насладим на много интересни времена, докато тя окончателно се оформи.

Дотогава: еnjoy the ride.

*Даниел Шекерлетов е бакалавър по политология (от СУ) и магистър по антропогеография (Тюбингенски университет, Германия). Той работи в сферата на транспортната политика, а към интересите му спадат също стратегическото планиране, икономическа география и геополитика, а в сферата на инвестициите - криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
1, защо да няма ?2. Цялата бакърдия че САЩ искали нещо си ... и го били наложили на другите. Златния стандарт е махнат защото парите се концентрират и хората масово обедняват, резултата е световни войни и мизерия ... ето за това е махнат, щото НЕ работи добре, а не щото си чел нещо си в ШОК :):)3. Мерси за автогола който си вкара ... осъзнаваш ли кво ми показа ? :):) 140 меги на блок който расте прогресивно не било проблем ... доообре, а сториджа нищо не каза :):) 4. дефинирай кадърно изпълнение, моля ... че така много общо звучи. все едно не знаеш.И да те питам, ти с кво се занимаваш по принцип ? подържал ли си някога система за разплащания ? или нещо подобно, защото аз имам доста опит в тая област :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Имаш ли някаква бегла представа колко трансакции се изпълняват на ден в системата на epay например? На средно голяма банка в България? На такава, ама в Европа?Имаш ли представа в какви мащаби и обемите по нива, с които оперират международните клирингови къщи? Говоря за бр. трансакции, не за обеми в пари.Числа искам, не празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
1. Защото няма проблем 1 хляб да струва 12 сатошита.2. Незнам кое наричаш конспирация. Причината за "останалия свят" е същата както и в момента. Сигурно имаш предвид останалия "развит" свят, който върви по стъпките на САЩ във финсово-икономическите идиотщини? Ами причината е изкушението да издъниш държавния бюджет. Това не е патент на САЩ.3. https://blockchain.info/charts/blocks-sizebandwidth-a не е проблем.4. зависи, но при кадърно изпълнение < 1 минута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
същот така ако може да прогнозираш ако наистина стане платежно средство тогава колко спейс и бандуит ще трябва за всичките 7 милиарда+ човека по земята ? Да не се окаже интернета тесен, а секи да носи по един датацентър на врата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
бас ти имаш да чистиш ... и ае да ми отговориш по конкретно в цифри ...1. Защо не е причина, като баш това е основната ?2. с конспирации не се занимавам, не е това причината, САЩ ОК, ама останалия свят що са оставили златния стандарт, аз знам що :):) и не е заради лъжите изречени от теб3. това не отговаря на въпроса колко спейс ти е нужен и колко бандуит ... цифри, моля :)4. Колко време ? опашката в хлебарницата чака, магазина също иска да прави продажби по бързо ! пак искам цифри, не общи приказки5. Имам много време до дедлайна :):) по скоро спукването ще дойде преди това :):) та ти имаш да чистиш бас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
1. Крайният брой не е причина да не може да бъде платежно средство.2. Златният стандарт е отменен, защото в САЩ са си помислили, че политическите проблеми се решават с "неконвенционални финансови инструменти", както си мислят впрочем и в момента. Причината за това не е дефлацията, а неспособността на политиците да решават проблемите на хората, като варианта с махането на златния стандарт е възможно най-незабележимото обедняване на средностатистическия американец към онова време, същевременно помагащ на правителството лесно да изчисти дълговете си.3. Не е задължително всеки разплащащ се с биткойн да носи в себе си full node.4. Вярно е, че едно плащане може да отнеме много време/пари. Вярно е също, че има поне 4 механизма (on- и off- chain), с които този проблем може да бъде решен.5. Биткойна малко е спаднал. Бас имаш да чистиш. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
3 часа чакам отговор ... още няма :):) ще почакам още !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 6 години
и моля показвай къде са общите приказки ... ти беше тоя дето каза че не съм бил компетентен, но не каза кой издава сертификат за компетентност по тази тема :):) ... това ако не е обща приказка, здраве му кажи :)и понеже и аз незнам, за това предположих че трябва да си политолог и антропограф, като пича от статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
khao
преди 6 години
даже доста добре се аргументирам за тези които искат да четът аргументи :):) да искам да те питам как биткоина ще стане платежно средство при положение че има краен брой ? ето това живо ме интересува, как ще стане тази магия като по дизайн той винаги ще е в дефлация ? айде да видиме като си чел, кво си разбрал ! Да си чувал защо е отменен златния стандарт, а ?После ще те питам как ще си купиш примерно хляб от магазина ? това е от техническите въпроси, къде ще си носиш портофейла с биткоини и какъв бандуит и сторидж ще ти трябва за да е винаги ъп то дейт ? ... ае сега си го представи на 7 милиарда човека това.Кажи ми колко време отнема едно плащане с биткоини ?Ето ти няколко конкретнии въпроса ... да видим дали ти ще спреш с ощите приказки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
За разлика от всичките твои мнения, в които има само общи приказки и подигравки, от тази статия действително има какво да се научи. Ако нещо не ти е ясно - питай, ще се постарая да ти отговоря, но отсега нататък заяжданията ти вече ще ги игнорирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още