IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет сатошита за биткойн манията*

Революцията вече е налице: блокчейн технологията променя нашия свят и начина, по който създаваме стойност и използваме финансови услуги

08:14 | 21.12.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<u>Снимка: Ройтерс</u></p>

Снимка: Ройтерс

Store of value?

Контрааргументът, че биткойн по естествен път се е трансформирал в "дигитално злато", в един непреходен виртуален "store of value", а за златото не е нужно да е функционално, за да е ценно, според мен не издържа на по-задълбочен анализ. Първо, златото е залегнало в икономическата култура на човечеството от 5000 години, а биткойн не съществува и от десет.

Идеята биткойнът да продължава да бъде релевантен към 2140 г., когато ще се "изкопае" последната от 21 милиона единици, е абсурдна. Ерата на интернет доведе до времева свръх-акселерация на процеса на създаването, използването и заменянето на иновации; на практика живеем в постоянна учебникарска демонстрация на съзидателното разрушение в икономика, изградена предимно върху интелектуален труд.

Услуги, които са били свръхпопулярни в един момент, са полузабравен куриоз две години по-късно, след като са постлали пътя за следващата, по-добра. Нужно е само да си припомним прехода в чат-програмите от mIRC и ICQ през Skype през мобилните приложения Viber и WhatsApp до криптирания Telegram, преходът в социалните мрежи от Myspace до вездесъщите Facebook и Twitter, способни да печелят избори, изграждат бизнеси и унищожават кариери, революциите в интернет-търсачките, онлайн-търговията, мобилните устройства, съхраняването на данни в облак и т.н. и т.н.

Във всички тези сфери тенденцията е към обогатяването и съединяването на всички важни функции в една услуга, която да ги извършва комплексно по възможно най-добрия начин. Макар и подобно развитие да не може да се очаква в случая с нещо толкова ново и неизследвано като криптовалутите, в дългосрочен план трябва да се вземе предвид отпадането на над 90% от тях от пазара и постоянното адаптиране на останалите в режим на конкуренция. 

Ако биткойн не се приспособи технологично към бъдещето, в какъвто аспект той вече изостава, той ще се превърне във вкаменелост от миналото и в някакъв момент ще престане да оправдава гигантската си стойност. Второ, златото е материална ценност; то може да се докосне, всеки знае как изглежда и кое го различава от другите метали. За огромната част от инвестиралите в биткойн, неговото притежание е ефимерно и представлява просто една цифра на екрана на онлайн-борсата им, около която се проектират графики.

Замяната на BTC с някое от другите, по-функционални съчетания от букви на екрана не би им направило никакво впечатление и не би довело до каквато и да е промяна в техния живот. Тази продължаваща "неуловимост" на Биткойн извън виртуалния свят обуславя и защо някои от най-уважаваните инвеститори на света изненадващо продължават да са скептични или дори враждебно настроени към технологията, въпреки че икономическата им експертиза и дългогодишен опит със сигурност да надхвърлят тези на редовия крипто-ентусиаст.

Равносметката

Вземайки предвид гореизложените обстоятелства, смятам следната дългосрочна прогноза за най-вероятна: биткойн ще продължи да предвожда в близко бъдеще все по-масовото навлизане на криптовалутите в употреба; хайпът около него е гигантски, а печалбите са главозамайващи. Възходът му може да продължи още една или повече години, като нищо не пречи за това време да се сбъднат сценариите за цена от 40 000 долара, а дори и 100 000 долара и повече. В дългосрочен план обаче вертикалният растеж не може да бъде устойчив и криптовалутата ще бъде застигната от собствените си родилни дефекти. Резултатът от това вероятно няма да бъде някакъв апокалиптичен борсов срив, а постепенно отшумяване на неговата популярност и стойност до момента, в който не бъде изместен от първото място от друга криптовалута, която използва блокчейн-технологията по-ефективно.

Биткойн не е само техническо или финансово явление, но и социално. Превратният път на криптовалутата до сегашните ѝ висоти представлява един велик разказ за епохата, в която живеем, мечтите и страховете, които я оформят и е своеобразна цайтгайст-драма в реално време за надеждата технологичният прогрес да направи така, че един ден да се събудим и всички да сме милионери. При всички положения първата крипто-валута заслужава дълбок поклон- тя може и да не представлява бъдещето в дългосрочен план, но тя отвори широко вратата към него.

Революцията вече е налице: блокчейн-технологията променя нашия свят, начина по който създаваме стойност и използваме финансови услуги. Този процес ще доведе до промени във функционирането на глобалната финансова система и икономика, такава каквато я познаваме. Независимо как точно ще изглежда бъдещето на Биткойн и докога той ще е част от тази промяна, със сигурност ще се насладим на много интересни времена, докато тя окончателно се оформи.

Дотогава: еnjoy the ride.

*Даниел Шекерлетов е бакалавър по политология (от СУ) и магистър по антропогеография (Тюбингенски университет, Германия). Той работи в сферата на транспортната политика, а към интересите му спадат също стратегическото планиране, икономическа география и геополитика, а в сферата на инвестициите - криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 6 години
няма как да е по друг начин, човек е компетентен-специалист нали така :):) Това те питах вчера но днес благодарение на инвестора разбрах, че трябва да си политолог или антропограф зада си специалист и по биткоин :):):) ... мaйна им на техничарите и финансистите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
По някои от прогнозите може да се поспори, но иначе това е една от малкото грамотно написани статии за криптовалутите в сравнение с тези които се публикуват напоследък. Вместо общи приказки за "балони" и "лалета", тук са засегнати реални проблеми. Четете внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
dzk
преди 6 години
Някой изглежда не прави разлика между Биткойн и блокчейн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още