IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет сатошита за биткойн манията*

Революцията вече е налице: блокчейн технологията променя нашия свят и начина, по който създаваме стойност и използваме финансови услуги

08:14 | 21.12.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<u>Снимка: Ройтерс</u></p>

Снимка: Ройтерс

2017-та беше годината, в която биткойнът разби редица рекорди и надмина дори и най-смелите прогнози за растеж, покачвайки стойността си от около 1000 долара до над 15 000 долара. Миналата седмица обаче бе смайваща дори за свикналата на драстични скокове в курса криптообщност: след дни на стабилен възход биткойн успя да увеличи стойността си от 13 200 долара на 16 000 долара в рамките само на един ден, което представлява покачване с около 3000 долара или повече от 20% ден.

Несъмнено светът е в плен на една от най-големите инвестиционни трески в историята. Започнал като чудат проект с неизвестни и до днес създатели, за него дълго време можеш да се чуе само в специализираните технологични среди; днес биткойн вече си проправя път през утвърдени финансови институции и е напът да се легитимира като официално платежно средство в глобален мащаб. 

Личният ми досег с биткойн датира от началото на 2014-та година. Интересът ми е продукт от първия сериозен скок и последвалия срив на валутата, т.нар. "китайски crash", който за пръв път му донесе широка популярност и създаде историите за първите крипто-милионери. Първоначално разглеждах Биткойн единствено като възможност за инвестиция, но с течение на времето интересът ми към спецификата и историческото значение на криптовалутите се задълбочи. В настоящия материал ще представя своята гледна точка за настоящия бум и ще се опитам да дам дългосрочна прогноза, в която да обясня, защо съм на мнението, че биткойн в крайна сметка няма да запази доминацията си в света на криптовалутите въпреки преднината си към момента.

Силните страни (неспукващият се балон)

Астрономическият растеж на цената на биткойн през последната година предизвика редица коментари, че той се намира в балон, който е въпрос на време да се спука и да го повлече надолу. В интерес на истината криптовалутата е била обявявана за мъртва десетки пъти досега в различни етапи от развитието си, но винаги се е възстановявала и продължавала стремглавия си възход. Първо, разбира се, това се дължи на дефлационерната природа на биткойн: от него могат да се произведат само 21 милиона единици, от които в момента в обръщение са 16,7, а добивът с времето се забавя и изисква все повече ресурси, което ограничава предлагането.

Второ, криптовалутите са още в начален етап да изградят своята икономика. От биткойн-банкомати и технологии за добив до приемането им в портфолиото на глобални финансови институции - пазарът на продукти, свързани с биткойн ще се разраства и предизвиква нов интерес в инвестирането във флагмана на криптовалутния свят.

Набиращата скорост търговия с фючърси ще доведе до нови инвестиции от страна на финансовия сектор, което е стъпка в посока на придобиването на допълнителна легитимност. В контекста на метафората за балона може да се заключи, че при Биткойн той не се пука, а се изпуска и временно намалява спекулативната истерия, което води до консолидация на пазара и по-устойчив растеж до предишните висоти. Това е и причината, поради която досега упорито избягва сравненията със спукването на други балони в миналото. Търсенето на биткойн е в бум и в страни с нестабилна икономическа конюнктура и девалвираща валути, защото представлява сигурен начин да предпазиш парите си. В изстрадалото от катастрофалната стопанска политика на правителството си Зимбабве например един биткойн се търгува на умопомрачителните 26 000 долара.

Защо при такова блестящо развитие тогава Биткойн да не завладее света и да се превърне в основата на една нова децентрализирана финансова система, освободена от произвола и алчността на банки и правителства?

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
1, защо да няма ?2. Цялата бакърдия че САЩ искали нещо си ... и го били наложили на другите. Златния стандарт е махнат защото парите се концентрират и хората масово обедняват, резултата е световни войни и мизерия ... ето за това е махнат, щото НЕ работи добре, а не щото си чел нещо си в ШОК :):)3. Мерси за автогола който си вкара ... осъзнаваш ли кво ми показа ? :):) 140 меги на блок който расте прогресивно не било проблем ... доообре, а сториджа нищо не каза :):) 4. дефинирай кадърно изпълнение, моля ... че така много общо звучи. все едно не знаеш.И да те питам, ти с кво се занимаваш по принцип ? подържал ли си някога система за разплащания ? или нещо подобно, защото аз имам доста опит в тая област :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Имаш ли някаква бегла представа колко трансакции се изпълняват на ден в системата на epay например? На средно голяма банка в България? На такава, ама в Европа?Имаш ли представа в какви мащаби и обемите по нива, с които оперират международните клирингови къщи? Говоря за бр. трансакции, не за обеми в пари.Числа искам, не празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
1. Защото няма проблем 1 хляб да струва 12 сатошита.2. Незнам кое наричаш конспирация. Причината за "останалия свят" е същата както и в момента. Сигурно имаш предвид останалия "развит" свят, който върви по стъпките на САЩ във финсово-икономическите идиотщини? Ами причината е изкушението да издъниш държавния бюджет. Това не е патент на САЩ.3. https://blockchain.info/charts/blocks-sizebandwidth-a не е проблем.4. зависи, но при кадърно изпълнение < 1 минута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
същот така ако може да прогнозираш ако наистина стане платежно средство тогава колко спейс и бандуит ще трябва за всичките 7 милиарда+ човека по земята ? Да не се окаже интернета тесен, а секи да носи по един датацентър на врата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
бас ти имаш да чистиш ... и ае да ми отговориш по конкретно в цифри ...1. Защо не е причина, като баш това е основната ?2. с конспирации не се занимавам, не е това причината, САЩ ОК, ама останалия свят що са оставили златния стандарт, аз знам що :):) и не е заради лъжите изречени от теб3. това не отговаря на въпроса колко спейс ти е нужен и колко бандуит ... цифри, моля :)4. Колко време ? опашката в хлебарницата чака, магазина също иска да прави продажби по бързо ! пак искам цифри, не общи приказки5. Имам много време до дедлайна :):) по скоро спукването ще дойде преди това :):) та ти имаш да чистиш бас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
1. Крайният брой не е причина да не може да бъде платежно средство.2. Златният стандарт е отменен, защото в САЩ са си помислили, че политическите проблеми се решават с "неконвенционални финансови инструменти", както си мислят впрочем и в момента. Причината за това не е дефлацията, а неспособността на политиците да решават проблемите на хората, като варианта с махането на златния стандарт е възможно най-незабележимото обедняване на средностатистическия американец към онова време, същевременно помагащ на правителството лесно да изчисти дълговете си.3. Не е задължително всеки разплащащ се с биткойн да носи в себе си full node.4. Вярно е, че едно плащане може да отнеме много време/пари. Вярно е също, че има поне 4 механизма (on- и off- chain), с които този проблем може да бъде решен.5. Биткойна малко е спаднал. Бас имаш да чистиш. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
3 часа чакам отговор ... още няма :):) ще почакам още !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 6 години
и моля показвай къде са общите приказки ... ти беше тоя дето каза че не съм бил компетентен, но не каза кой издава сертификат за компетентност по тази тема :):) ... това ако не е обща приказка, здраве му кажи :)и понеже и аз незнам, за това предположих че трябва да си политолог и антропограф, като пича от статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
khao
преди 6 години
даже доста добре се аргументирам за тези които искат да четът аргументи :):) да искам да те питам как биткоина ще стане платежно средство при положение че има краен брой ? ето това живо ме интересува, как ще стане тази магия като по дизайн той винаги ще е в дефлация ? айде да видиме като си чел, кво си разбрал ! Да си чувал защо е отменен златния стандарт, а ?После ще те питам как ще си купиш примерно хляб от магазина ? това е от техническите въпроси, къде ще си носиш портофейла с биткоини и какъв бандуит и сторидж ще ти трябва за да е винаги ъп то дейт ? ... ае сега си го представи на 7 милиарда човека това.Кажи ми колко време отнема едно плащане с биткоини ?Ето ти няколко конкретнии въпроса ... да видим дали ти ще спреш с ощите приказки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
За разлика от всичките твои мнения, в които има само общи приказки и подигравки, от тази статия действително има какво да се научи. Ако нещо не ти е ясно - питай, ще се постарая да ти отговоря, но отсега нататък заяжданията ти вече ще ги игнорирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още