IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите водят до фрагментирана и крехка парична система

Те са обект на спекулации, а не средство за съхранение на стойността

19:02 | 10.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Парите вече са еволюирали от монети до банкноти, записи в балансите и битове в компютрите. Институциите, които осигуряват, управляват, гарантират и регулират парите, еволюираха заедно с тях. И така, как трябва да се развиват парите в цифровата ера? Изобретяването на криптовалутите принуди всички участващи и преди всичко централните банки - агентите на държавата в управлението на общественото благо, наречено пари - да се изправят пред този въпрос. Ако отговорът не е в криптото, тогава къде е, се пита на страниците на Financial Times Мартин Уулф.

Банката за международни разплащания (БМР) - клубът на централните банки - е на видно място в усилията за справяне с този въпрос. Последният резултат е част от годишния й доклад, който анализира нововъзникващата екосистема от криптовалути, стейбълкойни и борси.

Тази смела нова система е - заключава БМР - по същество дефектна. Крипто сривът (и предшестващият го балон) показва, че криптовалутите са по-скоро обект на спекулации, отколкото средства за съхранение на стойност. Това ги прави неизползваеми и като разчетни единици. Както отбелязва банката: „Разпространението на стейбълкойните, които се опитват да обвържат стойността си с щатския долар или други конвенционални валути, показва широката необходимост крипто секторът да експлоатира доверието, осигурено от разчетните единици, издадени от централните банки . В този смисъл стейбълкойните са израз на търсенето на номинална котва от страна на криптото."

Но техните недостатъци са по-дълбоки от това. Сега има около 10 000 криптовалути. Биха могли да са и 1 милиард. Но тази тенденция към фрагментиране, „с много несъвместими слоеве на сетълмент, които се борят за място под светлината на прожекторите“, е, твърди БМР, присъща на икономическата логика на системата, а не само на нейната технологична способност да се размножава без ограничения.

В една добра парична система, колкото по-голям е броят на потребителите, толкова по-ниски са разходите за транзакции и следователно по-голяма е нейната полезност. Но колкото повече хора използват криптовалута, толкова по-голямо е натоварването на системата и толкова по-скъпи са транзакциите. Това е така, защото валидаторите, които имат своя си интерес, са отговорни за записването на транзакциите в блокчейна. То трябва да бъде мотивирано от достатъчно високи парични възнаграждения, за да се поддържа системата на децентрализиран консенсус. Начинът да възнаградите валидаторите е да ограничите капацитета на блокчейна и да поддържате високи такси: Така че, вместо познатия монетарен наратив „колкото повече, толкова по-добре“, криптото демонстрира свойството „колкото повече, толкова по-лошо“.

Човек не може да има и трите - сигурност, децентрализация и мащабируемост. На практика криптовалутите жертват последното. Крипто системата заобикаля този недостатък с „мостове“ между блокчейни. Но те са уязвими за хаквания. Тогава заключението на БМР е, че: „По същество криптовалутите и стейбълкойните водят до фрагментирана и крехка парична система. Важно е, че тези недостатъци произтичат от фундаменталния икономикс на стимулите, а не от технологичните ограничения. И, което е не по-малко важно, тези недостатъци ще продължат да съществуват, дори ако регулирането и надзорът се справят с проблемите на финансовата нестабилност и риска от загуба, съдържащи се в криптото.” Разпокъсаната парична система не е това, от което се нуждаем.

Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
След като и тиквесторяча започна критика към крипто, значи крипто е добре за хората и лошо за тираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
А относно високите такси при повече транзакции, БМР (може би умишлено) демонстрират непознаване на материята. Когато валидатори нареждат транзакциите в блок-(PoS), няма високи такси. Тук визират ETH, който скоро ще премине от PoW към PoS. Тогава каво ще измислят БМР?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
А дали БМР не се чувстват застрашени от конкуренцията?! Дали не се виждат излишни в един нов финансов свят?! Да. Не може и трите (сигурност, мащабируемост и децентрализация), но CBDC се отказва от третото. В същност не желае децентрализация и финансова свобода за хората, а пълен контрол над вашите средства. Кога, колко и за какво да харчите/спестявате CBDC на дребно. При свободното крипто липсват тези ограничения. Няма изпълнителен директор, който да привикат и смъмрят. Няма борд на директори, който да сменят. НЕ могат да го контролират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 1 година
Опорките срешу крипто валутите нещо не вървят май. Взе да им пари под крачетата на центристите. Да ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Ммм ако имаш от голите снимки бих предпочел тях пред съвети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Това не е като да палиш свещи на портрета на Путин и да гледаш голи снимки на Корнелия Нинова и на Костя Копяйкин :-) малко ще ти е сложнично ... но ако си сериозен (ама наистина) мога да ти открехна технически как са нещата (без съветите за инвестиране) - само код :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Игнорираш наличието на опорки. Те са невъзможен за преодоляване форсмажор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Щом вувузелата Нейков тръби срещу криптотата, явно оценката ми е била грешна и трябва да се поинтересувам от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още