IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите водят до фрагментирана и крехка парична система

Те са обект на спекулации, а не средство за съхранение на стойността

19:02 | 10.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тогава какво трябва да се направи? Част от отговора е да се гарантира, че криптото отговаря на стандартите, очаквани от всяка значителна част от финансовата система. Освен всичко друго борсите трябва да „познават своите клиенти“. Активите и пасивите на така наречените „стейбълкойни“ трябва да бъдат прозрачни. Връзките между банките и крипто играчите пък трябва да бъдат особено прозрачни.

Но можем да се справим по-добре от това, твърди БМР. Това, което трябва да ни носи една добра парична система, е безопасност, стабилност, отчетност, ефективност, приобщаване, поверителност, интегритет, адаптивност и откритост. Днешната система не успява, особено при трансграничните плащания. БМР предвижда на нейно място система, в която централните банки ще продължат да предоставят „окончателност“ на плащането в своите баланси. Но нови клонове могат да израснат от стъблото на централните банки. Преди всичко дигиталните валути на централните банки (CBDC) могат да позволят революционно преструктуриране на паричните системи.

По този начин CBDC на едро биха могли да предложат нови функции за плащане и сетълмент на много по-широк кръг от посредници, отколкото местните търговски банки. Ключов елемент, посочва БМР, би била възможността за изпълнение на „интелигентни договори“. Такива промени биха позволили създаването на нови, значително децентрализирани платежни системи. Междувременно CBDC на дребно биха могли да допълнят развитието на новите системи за бързи плащания, които предизвикват статута на утвърдените оператори. БМР изтъква успеха на новата бразилска система Pix. Но пълните ползи биха били постигнати, само ако CBDC революционизират трансграничните плащания.

CBDC на дребно също така биха позволили съществено отделяне на плащанията от поемането на риск. По този начин парите, които предприятията и домакинствата държат с цел извършване на транзакции, могат да се превърнат в задължение на централните банки. Така плащанията ще се управляват от компании, които се фокусират върху тази функция, като ще реализират печалбите си от транзакции, а не от заеми. Тогава вече няма да се нуждаем от явната и косвена застраховка на частните банки от държавата. Вместо да управляват плащанията, частните банки ще се съсредоточат върху кредитирането. Техните задължения също така биха могли да станат по-малко ликвидни и по-рискови, отколкото са сега. Това наистина би било революционно.

Но има и по-скромни варианти. Основният момент е, че крипто вселената не предоставя желана алтернативна парична система. Но технологията може и трябва да го направи. Централните банки трябва да играят главна роля в подпомагането на система, която защитава и обслужва хората по-добре от днешната.

Време е да окастрим крипто стъблото. Но нови клони трябва да израснат и от дървото на парите и плащанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
След като и тиквесторяча започна критика към крипто, значи крипто е добре за хората и лошо за тираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
А относно високите такси при повече транзакции, БМР (може би умишлено) демонстрират непознаване на материята. Когато валидатори нареждат транзакциите в блок-(PoS), няма високи такси. Тук визират ETH, който скоро ще премине от PoW към PoS. Тогава каво ще измислят БМР?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
А дали БМР не се чувстват застрашени от конкуренцията?! Дали не се виждат излишни в един нов финансов свят?! Да. Не може и трите (сигурност, мащабируемост и децентрализация), но CBDC се отказва от третото. В същност не желае децентрализация и финансова свобода за хората, а пълен контрол над вашите средства. Кога, колко и за какво да харчите/спестявате CBDC на дребно. При свободното крипто липсват тези ограничения. Няма изпълнителен директор, който да привикат и смъмрят. Няма борд на директори, който да сменят. НЕ могат да го контролират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 1 година
Опорките срешу крипто валутите нещо не вървят май. Взе да им пари под крачетата на центристите. Да ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Ммм ако имаш от голите снимки бих предпочел тях пред съвети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Това не е като да палиш свещи на портрета на Путин и да гледаш голи снимки на Корнелия Нинова и на Костя Копяйкин :-) малко ще ти е сложнично ... но ако си сериозен (ама наистина) мога да ти открехна технически как са нещата (без съветите за инвестиране) - само код :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Игнорираш наличието на опорки. Те са невъзможен за преодоляване форсмажор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Щом вувузелата Нейков тръби срещу криптотата, явно оценката ми е била грешна и трябва да се поинтересувам от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още