IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street очаква сривът на биткойна да се влоши още повече

Прогнозата от анкетата на MLIV Pulse подчертава все по-мечото настроение на инвеститорите

12:00 | 11.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На Wall Street гледат песимистично на бъдещето на биткойна. Цената на токена е по-вероятно да се срине до 10 хил. долара, намалявайки наполовина от сегашната си стойност, отколкото да се върне на 30 хил. долара. На това мнение поне са 60% от 950-те инвеститори, участвали в анкета на MLIV Pulse, цитирана Bloomberg. За 40% монетата ще поеме в обратната посока.

Петъчната търговия приключи за биткойна на цена от над 21 хил. долара или около 12% ръст за седмицата. През уикенда налице бяха понижения, като в понеделник към 12 ч. цената на монетата е 20 519 долара, което е спад от 3,6% за последните 24 часа.

Прогнозата от анкетата на MLIV Pulse подчертава все по-мечото настроение на инвеститорите. Криптоиндустрията бе разтърсена от редица проблеми през последните месеци, като от края на миналата година досега от пазарната капитализация изчезнаха 2 трлн. долара, показват данните на CoinGecko.

Инвеститорите очакват, че цената на биткойна ще поеме още надолу. Графика: Bloomberg 

Инвеститорите на дребно се оказват по-неспокойни за криптовалутите от институционалните си колеги, като почти една трета смятат класа активи за боклук. Професионалните инвеститори се оказват по-отворени към дигиталните активи.

Но като цяло секторът остава поляризиращ: макар 28% от всички респонденти да изразяват силна увереност, че криптовалутите са бъдещето на финансите, 20% смятат, че те са безполезни.

Биткойнът не се е търгувал на цена от 10 хил. долара от септември 2020 г.

„Не е трудно да сте изплашен сега, не само по отношение на криптовалутите, но като цяло в света“, коментира Джаред Мадфис, партньор във фирмата за рисков капитал Tribe Capital. Според него очакванията за още поевтинявания отразяват „вродения страх на хората от пазара“.

Поевтиняването на криптовалутите по всяка вероятност ще окаже още натиск върху правителствата за засилване на регулациите в индустрията. Подобен ход се възприема като положително развитие от мнозинството участници в допитването, тъй като би могъл да засили увереността в сектора и да увеличи приемането на криптовалутите както сред институционалните, така и сред инвеститорите на дребно.

Държавна намеса също по всяка вероятност би била приветствана от потребителите, опарили се от срива на стейбълкойна TerraUSD и проблемите на посредници като Celsius и Voyager.

Повечето респонденти са поне малко скептични за криптовалутите. Графиката е в проценти. Графика: Bloomberg

Централните банки също все по-активно обмислят възможността за разработване на свои дигитални пари.

Но не се очаква нито скорошното поевтиняване, нито възможните предизвикателства от централните банки значително да застрашат индустрията и водещите токени биткойн и етер. Повечето инвеститори очакват единият фактор да остане движеща сила за дигиталните пари през следващите пет години, въпреки че немалък брой от инвеститорите очакват и дигиталните валути на централните банки да поемат ключова роля.

Има обаче като цяло широк консенсус за един аспект на пазара – незаменяемите токени (NFT). Въпреки че привлякоха милиони долари за изображения на маймуни по време на пандемичния бум на пазара, според мнозинството от анкетираните инвеститори те са само арт проекти или символи на статус, като само за 9% те са инвестиционна възможност.

В същото време тези, които търсят следващото голямо нещо при класовете активи по всяка вероятност ще трябва да потърсят другаде. Според повечето респонденти следващото голямо поскъпване ще е напълно несвързано с криптовалутите, а NFT-тата, следващото поколение интернет web3 или други блокчейн проекти имат малък шанс да създадат около себе си нова мания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
нищо не чакаме, защото не участваме в пирамиди и измамни схеми... сеир гледаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
Абе вие 1100$ ли чакате да стане? Ами влизайте де... След 3 години пак ще пишете "жалко"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Същата работа е и "преотреждането" на земя за инвестиции в батерии от Volkswagen
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Ех колко пари изкараха някои, жалко че не съм от тях.Но пък с колко изгоряха други, добре че не съм и от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма такова нещо, според родния експерт Племенчо илиенския, 60 К била страхотна цена за вход :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още